Dělám - (jako ďas)

Občas mi vrtá hlavou, proč někteří muži dělají tajnosti s tím, co vlastně dělají. Nemám na mysli to, co dělají právě teď. Mám na mysli jejich profesi, čili pracovní náplň, jinými slovy (anglickými)-full time job

Já osobně považuji informaci o profesi za celkem stěžejní záležitost. Kolem práce se točí většina konverzačních témat, vypovídá to lecos o člověku o jeho sociálním zařazení ve společnosti, o jeho smýšlení.

Mnozí muži  z neznámých důvodů zatajují „čím jsou." Chápat by se to možná dalo u někoho, kdo např. pracuje jako agent FBI a nebo KGB, i když takový James Bond by nebyl k zahození.

Uznejte sami, že zní dost podivně odpověd typu: „ No, co dělám, to Vám řeknu až někdy později, zatím to není podstatné."

Taková odpověď ve mně probudí fantazii na nejvyšší obrátky. Nepatřím mezi ten typ ženy, který by si myslel, že dotyčný je multimilionář a vydává se za chuďase.

Budí to ve mně opačné asociace. „Co když je ten záhadný muž třeba mimozemšťan a je zde na meziplanetární misi a mě hodlá unést jako  preparát určený k laboratorním účelům?

Nakonec z dotyčného vypadne informace o tom, že je buď právník a nebo bankéř, popřípadě realitní, či burzovní makléř, v krajním případě policista, či lékař.

Nevím, jestli to je nějaká profesionální deformace. Oni totiž ti právníci jsou všichni divní. Mám dojem, že ke každému přistupují, jako k potencionálnímu klientovi a to nejlépe k obžalovanému klientovi.

Podobné je to s lékaři. Mají téměř panickou hrůzu z toho, aby jim snad někdo náhodou nezačal vyprávět o tom, jak ho bolí za levým uchem a nebo okem.

Že by proto tak velké tajnosti?

Zato řemeslníci, zedníci, řidiči, ti s tím žádné okolky nedělají. Zcela na rovinu povypráví o tom, jak opravují pračky, vodovody, pokládají dlažby a ještě vám s ochotou na sebe dají kontakt, že Vám ten písek klidně složí vedle u souseda.

 Zvláštní místo zaujímají tzv. „soukromí podnikatelé" Ti se s tím nepářou.

„ Jsem soukromý podnikatel", někdy tuto informaci doplní i výčtem svých materiálních statků, včetně domácího a jiného zvířectva.

Sice se přesně nedozvíte s čím podniká, možná, že je to i agent s teplou vodou, ale zato se dozvíte, že zaměstnává okolo 30. lidí, má čtyři auta, dva psy a koňské spřežení.

Velmi rád by Vás pozval na projížďku svým kabrioletem, pokud Vám nebude vadit, že s sebou vezme i svého rotwajlera.

Pánové, když se nad tím zamyslíte. Nebylo by jednodušší  úplně normálně povyprávět o své profesi?

 Nehledat v tom jakési postranní záležitosti a odpustit si hlášku typu: „Dělám, jako ďas"

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alice Wollmannová | úterý 5.5.2009 12:40 | karma článku: 20,39 | přečteno: 2481x