Proč se i v krizi vzdělávat?

Udeřila hospodářská recese, mnozí tvrdí, že přímo krize. Bohužel, na prudkém zhoršení již tak bídné platební kázně a na enormním nárůstu majetkových sporu řešených rozhodčím řízením je tato skutečnost vidět. Takže jde se škrtat výdaje... první na ráně je vzdělání, proč také poznávat nové věci, když za rohem číhá krach? Proto, abychom za ten roh viděli a krachu se vyhnuli.

Děs běs je dnešní šance na vymožení svých práv prostřednictvím soudů. Uchylovat se k metodám dob minulých a vzít spravedlnost do svých rukou nejde, civilizace od soubojů a brnění pokročila k talárům.

Anebo je to jinak? Ano, máme stále podivuhodnou možnost vzít věci své do svých rukou. Zákon 216/94 Sb. o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů nám umožnil odebrat rozhodovací moc soudu a svěřit ji někomu, komu věříme. Tato osoba potom rozhodne náš spor se stejnou mocí, jako například Nejvyšší soud.

Vést rozhodčí řízení je jednoduché, zvolit si rozhodce je jednoduché… když víme jak. Ostatně podnikat bez dlužníků a minimalizovat ztráty je také jednoduché… získat dotace je dnes přímo geniálně snadné… a zas a zas, když víme jak.

Poslední místo k šetření je vzdělání, informace jsou právě to, co by dnes bylo třeba vyvažovat zlatem. Přesto počty osob na seminářích klesají a podnikatelé jakoby si vůbec nekladli otázku, co bude zítra?

Pořádáme v červnu speciální konferenci na téma arbitráže ve stavebnictví, od potenciálních návštěvníků slyším: „Proč teď? Koho to teď zajímá, jde o přežití.“

A kdo přežije? Ten kdo si nechá všechno líbit a spoléhá na náhodu, nebo ten, kdo shání informace a náhodě umí pomoci?

Již tisíce let platí pořekadlo scientia est potentia, vědění je moc. Proč se tedy této moci vzdávat tehdy, když je nejhůře?

Rád bych připravil sérii poněkud odbornějších článků k alternativním řešením sporů, myslíte, že vás bude zajímat tento okruh informací?

Co je arbitráž?

Jak získat možnost používat rozhodčí řízení jako efektivní nástroj na řešení pohledávek?

Jak podnikat bez dlužníků?

a nebo… co byste rádi věděli o řešení majetkových sporů?  Zeptejte se.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Waschka | pondělí 27.4.2009 17:23 | karma článku: 8,12 | přečteno: 732x