Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to bartitsu, a jak je pojímáme v centru Dům rytířských ctnost

Dům rytířských ctností je centrum v Brně, kde se věnujeme celé šíři primárně evropských bojových umění. Bojové umění s názvem Bartitsu zdá se znít východně, ale jde o tradiční evropské bojové umění. Jak koncovka v názvu Bartitsu naznačuje, bere si část inspirace z orientu, ale jde spíše o módní přístup viktoriánské doby, než přímý odkaz.

Doufám, že jsem vás trochu napnul. Než si řekneme o tomto viktoriánském stylu boje více, trochu ho přiblížím. Připomenu vám totiž, kde jste jej mohli vidět. Byli jste poslední době v kině? Pokud jste viděli film Sherlock Holmes, přesněji některý z obou akčních filmů s tímto detektivem, vzpomeňte si, jak v něm Sherlock Holmes bojuje. Jeho elegantní bojový styl, logický a snadný v přemožení nepřítele, to je Bartitsu.

Na přelomu 19. a 20. století založil Bartitsu britský příslušník střední třídy. Jak sám uvedl, reagoval na zvyšující se násilnosti v britských ulicích, především v Londýně.

Zakladatel Bartitsu se narodil v indickém Bangalore v roce 1860 a jeho původní jméno bylo Edward William Wright. Jelikož jeho otec byl významným stavitelem železnic, měl Edward možnost procestovat svět a prostudovat specifické systémy boje z různých zemí. Ve svých třiceti letech si změnil jméno na Edward William Barton-Wright, proč prameny neuvádějí.

E. W. Barton-Wright se vždy zajímal o bojová umění – během pobytu v Japonsku studoval tři školy jujutsu (Jiu jitsu): ve městě Koba Shinden Fudo Ryu (mistr Terajima Kuniichiro), poté se přesunul do Jokohamy, kde studoval Tenshin-Shinyo Ryu a poté se přestěhoval do Tokia, kde cvičil Kodokan Jiu jitsu (pravděpodobně ho učil mistr Jigoro Kano).

V roce 1898 se vrátil do Anglie s cílem spojit své znalosti o evropském i asijském bojovém umění do jednoho funkčního systému. V rámci spolupráce s dalšími mistry a instruktory zformoval Bartitsu.

V roce 1902 napsal: „Bartitsu bylo vytvořeno s cílem poskytnout mírumilovnému člověku vědecké poznatky o obraně proti násilníkům a rváčům. Tento systém zahrnuje nejen box, ale i použití hole, nohou a velmi lstivý a inteligentní japonský systém zápasu, kde váha a síla hrají malou roli.“ Bartitsu tak rozeznává čtyři rozestupy útočníka a obránce, těsný, blízky, střední a daleký rozstup, na každý má Bartitsu svůj soubor prolínajících se technik.

Vznik Bartitsu se spojuje se třemi hlavními trendy ve společnosti: medializace rostoucí kriminality v Anglii, ale i ve světě, fascinace vším asijským (zvláště Japonskem) a v neposlední míře i vzrůstající zájem o fyzickou kulturu těla. Bartitsu bylo vytvořeno speciálně pro sebeobranu ve městě a svou cílovou skupinu mělo ve střední a nižší třídě, u neozbrojených lidí, kteří se nejvíce obávali o svou bezpečnost. Média úspěšně zvyšovala paniku obyvatelstva zveřejňováním článků o uličních ganzích a naopak kladně informovala o možnosti posílit tělo a ducha prostřednictvím bojových umění a sportů. Spolu s Bartitsu tak svůj vzestup zaznamenalo také francouzské Savate nebo La Canne (sebeobrana s použitím vycházkové hole), jeho samostatné součásti. Bartitsu tak bylo prezentováno jako alternativa k životu ve strachu z napadení, oloupení, znásilnění či vraždy. Což platí dílem i dnes.

Dům rytířských ctností má k věcem inovativní přístup. V čem se naše pojetí Bartitsu liší od původního pojetí?

V zásadě modernizací při zachování tradic. Samozřejmě, že výuka Bartitsu má sloužit k vlastní sebeobraně, ovšem stejně jako u ostatních kurzů Domu rytířských ctností je nejdůležitější, aby se účastníci bavili. Nedržíme se striktně textů pana Bartona, přidáváme poznatky o širokém spektru bojových umění, především evropského západu. Jedná se o středověký zápas, o různé styly boje tesákem i nožem, s obuškem či vycházkovou holí, ale o řadu mistrovských škol středověku i novověku. Například používáme učebnici boje hůlkou pro policejní složky v Indii napsanou na přelomu století. Tato zapadá i do původního konceptu Bartitsu, neboť vznikla v době, kdy se tvořil názor na bojové umění u původního autora.

S ohledem na čtyři rozestupy Bartitsu, pro těsný rozestup přidáme středověký zápas a prvky dalších orientálních umění. Na rozestup blízký, u kterého je v Bartitsu primární box, navážeme nejpřesněji, opět boxerským technikami a některými úderovými technikami východních bojových umění, které používá již původní autor. Doplníme je pak technikami ranně Evropskými a například technikami z Filipín. Pro střední rozestup máme kopy z francouzského Savatu, k nim použijeme kopů ze středověkého zápasu a dalších umění například opět Filipín. Pro daleký rozestup použijeme boj hůlkou dle Vigniho použitého původním Bartitsu, doplněný o moderní obušek inspirovaný šermem tesákem i metodami současných „real defence“ škol.

Nejpodstatněji se změnil přístup výuky u strategie a taktiky boje a v právním pojetí. Jestliže Barton zná především reakci na útok, my víme, že musíme být proaktivní a hrozícímu útoku předejít, abychom omezili možné škody na našem zdraví. Stejně tak se věnujeme i před-konfliktní a po-konfliktní fázi sebeobrany.

Dům rytířských ctností v Bartitsu přidává přednášky v teorii, jakou je například znalost různých barev stavů bezpečí a nebezpečí, právní a psychologické minimum.

Tento text jistě nevyčerpal znalosti o Bartitsu a toho co dělá Dům rytířských ctností. Můžeme se těšit na řadu článků s obdobnou tématikou. To co víme a umíme, si nechceme nechat pro sebe a rádi se s vámi podělíme. V této souvislosti prosím, pokud máte více informací, či informace jiné, dejte nám vědět. Těšíme se na každou novinku související s naší oblíbenou činností – bojovým uměním.

Autor: Robert Waschka | neděle 26.10.2014 17:05 | karma článku: 7,96 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Robert Waschka

Bartitsu, každodenní situace reálné sebeobrany

Tichá ulička večer v tmách? Nebo spíše opilý kamarád co se chce prát a vy mu nechcete ublížit? Nebo se na vás někdo jen tak lepí. Hele ruka ve vaší kapse. Dá se ubránit únosu?

3.11.2014 v 23:00 | Karma: 6,06 | Přečteno: 543x | Diskuse| Pozvánky, akce

Robert Waschka

Festival bojovníků, bofry a bartitsu, dětem i dospělým

Přehlídka evropských historických bojových umění je tradicí již od roku 2001. Sobota 1. 11. 2014 je určená pro veřejnost přináší soutěže choreografií, exhibice jednotlivých škol šermu, workshopy s mistry jednotlivých škol. Lukostřelba, divadelní představení a dobové hry pro děti všeho věku zaplní areál Housova Mlýna.

28.10.2014 v 18:21 | Karma: 5,06 | Přečteno: 300x | Diskuse| Pozvánky, akce

Robert Waschka

Opět je tu MoveCon, tentokrát hostem Pragofestu 2013

Fantazie a pohyb jdou skvěle dohromady. S mečem se prohání po obrazovce snadno, co to zkusit na vlastní kůži?

22.1.2013 v 15:37 | Karma: 4,64 | Přečteno: 139x | Diskuse| Pozvánky, akce

Robert Waschka

Animefest – Cosfight

Brno hostilo již devátý ročník setkání fanoušků japonské kultury anime. Spolu s kolegy z Domu rytířských ctností jsem opět chystal show. Letošní Animefest se přesunul do prostor BVV, veletržní prostředí mu rozhodně prospělo, i když jsme se báli, že tomu bude naopak.

8.5.2012 v 22:00 | Karma: 9,18 | Přečteno: 685x | Diskuse| Kultura

Robert Waschka

Akce o pohybu, pohyb na akci je MoveCon součást Festivalu Fantazie

Pohyb, setkávání. Vylučují se nebo naopak umí koexistovat či se přímo doplňovat? Festival Fantazie v Chotěboři (29. 6. – 8. 7.) navštíví tisíce lidí, přijedou za filmy, hrami a vším, co je protknuté dobrodružstvím, ať se jedná o světy fantasy nebo sci-fi, či seriály z hororového prostředí. To je setkávání, ale musí se odehrávat jen vsedě, při sledování filmů a hraní her? Co je ale největším dobrodružstvím? Prožít něco napínavého na vlastní kůži. Vzrušujícím zážitkem se může stát vášnivý tanec, první krůčky v bojovém umění anebo tak, na první pohled, jednoduchá věc jako je ranní rozcvička.

8.5.2012 v 19:42 | Karma: 5,44 | Přečteno: 477x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Herec, šermířský lektor, manžel, otec, kaskadér, autor… nikoli nutně v tomto pořadí.