Proč od 14 ne (?)

Zatím jsem slyšela dva argumenty : v tomto věku děti nejsou připravené a že budou více ohroženy pedofily. Oba se dají vyvrátit, ale je zde třetí argument, o něco závažnější.

14-letí nejsou připravení na sexuální život. Znamená to, že zákon nařizuje začít s někým spát hned po narozeninách? Nebo mají dnešní mladí "pod zákonem" na krku obojek, který vyšle signál místní policii, kdykoliv se dotyčný pokusí navázat kontakt s opačným pohlavím? Pokud ano, nějak jsem si toho nevšimla. Pokud ne, proč se pozastavovat nad zákonem, který zlegalizuje něco, co se děje i teď - u těch, co se cítí vyspělí a připravení. Princip "Udělám něco špatného, provalí se to a bude prů...švih" stejně přestává platit a je postupně nahrazován principem "Udělám něco špatného, provalí se to a nic se nestane, nějak se to okecá, někdo se podplatí, v nejlepším to policie a soudy zkazí zadarmo".

Ohrožení pedofily? A co takhle opačně, kdy by si dívka stěžovala na učitele, že ji obtěžoval, když je jí teda 14 a není to trestné (a motivem by byla pomsta za známku)? Jistě, nemůžeme si dělat iluze, že soud pozná rozdíl mezi nedozrálým dítětem zneužitým dospělým a vyspělou slečinkou, která ví, co chce (myslí si, že ví, jak jinak v tomhle věku), ale tento problém se snad neobjeví v justici teprve teď, rozeznat oběť znásilnění od pokusu vytřískat něco z chudáka, co naletěl.

Jestli zákon projde, co je pravděpodobnější? Že za pět/šest let zazní návrh: Víte co, radši tu hranici zase zvedneme, nebo Víte co, ještě ji snížíme? Je na místě zvážit, jak připravení a ohrožení jsou třináctiletí, protože jediný způsob, jak je zachránit před sexuální svobodou, je nepřijmout zákon týkající se čtrnáctiletých, jak nejdéle to půjde. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simona Wagnerová | čtvrtek 4.12.2008 20:00 | karma článku: 10,47 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Simona Wagnerová

Zimní procházka

21.10.2011 v 9:48 | Karma: 7,42

Simona Wagnerová

Major Zeman a propaganda?

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 17,73

Simona Wagnerová

Autobusová metafora

24.3.2011 v 20:28 | Karma: 6,03

Simona Wagnerová

Padej, ale hlavně nespadni!

18.2.2009 v 20:25 | Karma: 13,88