Radek John v roli Brouka Pytlíka

Kdyby nešlo o tak závažnou věc, jako je ohrožení právního státu, byla by to jen poněkud ošuntělá písnička o člověku, který se snaží nějak přežít, když ve své vlastní profesi neuspěl. Radek John vstoupil do politiky s jakýms takýms kreditem televizního investigativního reportéra odhalujícího nešvary. Škoda, že nezůstal u svého kopyta – v politice se brzy ukázaly jeho slabiny.

Veselohra v parlamentním výboru

Radek John coby předseda bezpečnostního výboru sněmovny chtěl zasáhnout do „války státních zástupců“. O tom, že ve skutečnosti mu jde o to dostat z funkce ministra spravedlnosti Pospíšila, si cvrlikají ptáci, kteří ještě ani do našich končin nedorazili… Horší je pozadí případu: Karolina Peake by ráda měla resort spravedlnosti pod rukou. Bodejť by ne – VV se potácejí v politickém propadlišti a hlavní trumf této strany – boj s korupcí – jí z ruky bere ČSSD díky senátoru Dienstbierovi a jeho neústupnosti vůči pražským (nejen) kmotrům.

Radek John však na jednání výboru o prověrce na vrchním státním zastupitelství v Praze hrál spíše hlavní roli šaška, a musel strpět poučení od ministra Pospíšila o tom, co vlastně zákony týkající se věci dovolují, dokonce obsahují, a k tomu přišlo i vysvětlení některých termínů. Kolegové poslanci se řehtali – pan předseda John ale v televizním rozhovoru ohnivými slovy  hájil právo a spravedlnost. Což o to, mluvit umí. Jen se při jeho poslouchání nesmí moc přemýšlet…

Ohrožení právního státu

To, že útokem na ministra Pospíšila John vlastně brání nechvalně proslulého státního zástupce Rampulu, je ta vážnější strana mince. Rampula ztělesňuje trend zametání korupčních kauz pod koberec. To, že se vrací na svůj post, ze kterého byl nejvyšším státním zástupce Zemanem odvolán, není dobrá zpráva. To, že se vrací po výroku pražského  městského soudu, kterému předsedá soudce Sváček, prezidentem Klausem navržený do Ústavního soudu, je ještě varovnější. To, že zasedání soudu bylo neveřejné, do spisu nelze okamžitě nahlédnout, je hra o čas. Některé korupční aféry (hlavně kolem Mostecké uhelné) mohou být brzy promlčeny. Hraje se o čas. Namočeni mohou nejvyšší politici. A to, že ani ODS jednotně nestojí za ministrem Pospíšilem, který mafiím šlape na paty, je věc nejvážnější.

Rada Radku Johnovi

Milý pane předsedo, zájmy Věcí veřejných odsuňte do pozadí, přestaňte mluvit do věcí, kterým skutečně nerozumíte, a vraťte se zpět k novinařině, pokud  vás ještě v nějaké redakci budou po tom fiasku v parlamentě chtít. Dobré úmysly, které vám asi nelze vzít, často vedou do pekel. Ale dobrými úmysly se zaštiťující Věci veřejné už se bohužel příliš zdiskreditovaly. Nepomáhejte tedy nevědomě mafiánům – už i ti se vám smějí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrchovský | středa 22.2.2012 10:30 | karma článku: 27,96 | přečteno: 1381x