Poslanci u ovzduší podlehli lobbyistům, podlehnou i senátoři?

V pátek 10. února schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona o ovzduší, ve které od roku 2016 ruší povinnost velkých znečišťovatelů platit poplatky za svinstvo vypouštěné do ovzduší. Poslanci podlehli průmyslové lobby. Zákon však musí projít Senátem. Podlehnou i senátoři?

Zásada „znečišťovatel platí" je obsažena ve všech polistopadových právních normách chránících životní prostředí.

Nejedná se o sankci, ale o příspěvek na úhradu externalit.

Externalitou se označuje vztah mezi dvěma i více subjekty, ve kterém jeden subjekt vlastní činností ovlivňuje činnost druhého subjektu. Externality mohou být negativní i pozitivní.

 

Poplatky za znečišťování ovzduší jsou tedy odváděny do státního rozpočtu, a mohou být přerozdělovány do rozpočtů krajů postižených dopady průmyslové činnosti na ovzduší.

Vybrané peníze slouží  především k prevenci a léčbě chorob způsobených špatným ovzduším, k financování monitoringu ovzduší a k financování  kroků pro zlepšení životního prostředí. Negativní vlivy na čistotu ovzduší bude mít průmyslová činnost vždy, a to i při používání nejlepší dostupné technologie (BAT). Proto bude třeba nadále hradit tyto externality.

Poslanci argumentují tím, že sankce za překročení emisních limitů zůstávají.

To je určitě dobře, ale jde o úplně jinou věc – porušení platného právního předpisu. Navíc, v České republice jsou limity v době inverze trvale překračovány, ale pokutu ještě nikdo nedostal, neboť nelze určit konkrétního viníka. Emise do ovzduší pocházejí ze čtyř různých zdrojů (průmysl, doprava, lokální topeniště a v Moravskoslezském kraji je uváděn i vliv Polska.

Zrušení poplatků za znečišťování prostředí je výsledkem trestuhodné ignorance poslanců, a neznalosti souvislostí. Nakolik se v tomto případě projevila prodejnost politiků, lze jen odhadovat, ale sponzorské peníze od znečišťovatelů na vlastní kampaně  se jistě hodí.

Lze jen doufat, že senátoři novelu zákona odmítnou. Pak se vrátí do sněmovny – a v den opětovného hlasování by před Poslaneckou sněmovnou měly stát tisíce lidí s rouškami na ústech, aby se poslanci prodírající se do práce pořádně zadýchali. Pak jim snad dojde, o co tu vlastně jde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrchovský | čtvrtek 16.2.2012 9:00 | karma článku: 13,46 | přečteno: 826x