Nečas se zastal Zemana? Bodejť by ne!

Zpráva z tisku: Expremiér Petr Nečas (ODS) se po mnoha měsících rozhodl prolomit mlčení a veřejně se postavit za tvrzení prezidenta Miloše Zemana týkající se respektování územní integrity Číny. Petr Nečas se účastnil Zemanovy cesty do Číny jako člen podnikatelské mise v padesátce byznysmenů.

No bodejť by se Petr Nečas nepostavil k mlčení Miloše Zemana o ochraně lidských práv v Číně tak, aby to hlavně podpořilo jeho byznys! Česká malost je tu opět v plné nádheře. A s ní i státní pokrytectví. Jinak se totiž chování prezidenta Zemana i bývalého premiéra Petra Nečase nedá nazvat.

Pokrytecky pochlebovat tomu, kdo mi naplní talíř, navíc ani prezident, ani bývalý premiér, ba ani jeden z padesátky byznysmenů doprovázejících prezidenta do Číny nemá zapotřebí. Promiňte, vlastně má. V zájmu svého byznysu ano. Bližší košile než kabát, Nehas co tě nepálí – nepatří náhodou na státní vlajku České republiky spíše tyto věty?

Samozřejmě rozumím tomu, že politická reprezentace každého státu si přeje, aby v době jejího panování stoupala životní úroveň lidí, aby klesala nezaměstnanost a zvyšovala se prosperita všech. Ale zeptám se: komu z čtenářů tohoto článku by nezhořklo sousto v ústech, když by zjistil, že ho krmí někdo, kdo se chová jako gauner? A není zaměstnávání dětí, potlačování víry, upírání lidské svobody gauneřina? Někdo namítne: proti čemu tady horuješ, stejně piješ čaj z čínské čajové konvice, píšeš na počítači s čínskými komponenty, a podívej se do šatníku, kolik košil a triček je čínského původu. Máš vnoučata? Hrají si s čínskými hračkami!

Ano, možná je to tak, odpověděl bych. Dnes se snažím kupovat si věci domácího původu, pokud to jen jde.  Ale ty čínské věci jsem si kupoval snad už za prezidentování Václava Havla. A byly na trhu i přes tehdejší jasný postoj české zahraniční politiky k lidským právům v Číně. Tak o co tu vlastně jde? Bohužel o potvrzení stavu dnešní společnosti a charakteristiku doby. Peníze jsou nám dražší než vlastní čest. Nezbývá než doufat, že jen některým ...

Autor: Ladislav Vrchovský | čtvrtek 30.10.2014 9:40 | karma článku: 37,01 | přečteno: 5280x