Možné dopady pandemie aneb Mějme se na pozoru

Vážení spoluobčané, přátelé, kolegové, v mém životě byly situace, kdy bylo třeba důrazně říct, co si nepřeji. Dnes, ve dnech, kdy se pod vlivem pandemie mění svět, chci upozornit na některé souvislosti opět probouzející mé obavy.

Řada států, a mezi nimi i Česká republika, se rozhodla pro posílení pravomocí svých vlád, premiérů, prezidentů. Mnohdy v dobrém úmyslu, aby se zjednodušily rozhodovací procesy tam, kde je zapotřebí větší rychlosti v uplatňování kroků vedoucích k potlačení pandemie. Nicméně platí rčení o dobrých úmyslech vedoucích do pekel. V této souvislosti upozorňuji na projevy autoritářských tendencí. Nejen v Maďarsku, ale i v Polsku, a svým způsobem i v České republice jsou zřetelné ambice k nežádoucímu posílení role státu, ale i k posílení pozic stávajícího establishmentu.

Bude zapotřebí důsledně vyhodnotit všechny kroky parlamentu, vlády i prezidenta, ale až ve volbách. Je nutné, aby závěrečný účet vystavila veřejnost.  Samozřejmě ve volbách svobodných, demokratických.

V prvních dvou letech svobodného parlamentu po Sametové revoluci se podařilo uzákonit Základní listinu práv a svobod a ustavit Ústavní soud. Považuji tyto dva kroky za nejdůležitější stavební kameny našeho demokratického systému. Bude třeba velmi důsledně sledovat všechny projevy vedoucí byť k minimálnímu potlačení práv a svobod, a také kroky vedoucí k oslabení Ústavního soudu a k jeho zpolitizování.

Objevují se místy i velice oprávněné kritické poznámky na fungování Evropské unie jako takové a jejích exekutivních orgánů. Projekt evropské integrace nyní prochází nejtěžší zkouškou za dobu své existence. Hovoří se o nutném posílení národních států na úkor vnitřní otevřenosti EU. Je zapotřebí zdůraznit, že mnohé kritické hlasy v této věci pocházejí od nacionalistických a extremistických politických sil, kterým se nehodí EU jako silný subjekt na mapě světa.  Dbejme na to, aby Evropská unie i celosvětová mezinárodní spolupráce vyšla z pandemie posilněna, a ne oslabena.

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrchovský | středa 1.4.2020 18:57 | karma článku: 13,72 | přečteno: 798x