Komunisté zvedají hlavy.

Zpráva z tisku: Přednáška na téma komunismus, na které den před výročím 17. listopadu na půdě ISŠTE Sokolov promluvil publicista Tomáš Kábrt, vyvolala pozdvižení v politických kruzích. Začal  se o ni zajímat lídr krajských komunistů Jaroslav Borka. Ten  chtěl například vědět, proč nebyl pozván někdo, kdo tehdejší dobu prožíval pozitivně. „Mohl to být někdo ze starší generace, kdo zastával nějakou funkci a v té době normálně fungoval," upřesnil Borka.

Zřizovatelem školy je Karlovarský kraj. Jaroslav Borka se po posledních volbách stal náměstkem hejtmana. Způsob, jakým v tomto případě projevil nabytou moc, je důkazem politické hlouposti, zároveň však také důkazem způsobu myšlení převážné většiny komunistů. Názorovým oponentům ztěžovali život vždy.

Je důležité o sokolovském případě psát a mluvit. Je důležité v dnešní situaci, kdy se komunistická strana stala podílníkem na moci v krajských vládách téměř v celé republice, věnovat pozornost tomu, jak a k čemu nabytou politickou moc využívá. Nicméně: stejnou pozornost zasluhují i všechny ostatní  politické strany, které jsou u moci. Nedemokraticky se totiž mohou začít chovat i ti nejhlasitější hlasatelé demokracie.

Jednostranný přístup je vždy škodlivý. Jedna z pracovnic sokolovské školy navrhla, aby se komunistický náměstek hejtmana zúčastnil besedy se studenty o průběhu normalizace. To je dobrý nápad. Sám jsem každoročně zván v listopadu do různých škol k besedám o Sametové revoluci i o průběhu normalizace po srpnu 1968. Přivítal bych vedle sebe představitele tehdejší totalitní moci, byl by z toho určitě zajímavý dialog.

Jen mne zajímá, zdali by si zase komunisté na takovou besedu pozvali mne….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrchovský | úterý 18.12.2012 10:40 | karma článku: 17,77 | přečteno: 823x