Evropský soud podpořil zákaz zahalování obličeje ve Francii …

… a dobře udělal. Znám mnoho přímých svědectví Evropanek i žen z jiných částí světa, které byly napadeny v některých muslimských zemích za to, že vyšly na veřejnost v krátkých kalhotách, v halence s výstřihem a podobně. A já jsem jim tehdy říkal: Chovejte se v domě hostitele, jak je u něj doma zvykem. Neprovokujte a nikdo vám nebude ubližovat.

Ale právě proto říkám teď muslimkám prosazujícím právo zahalování obličeje v Evropě: pokud muslimské země na celé planetě budou respektovat právo žen které nevyznávají islám na oblékání podle jejich vkusu a zvyklostí z domovských zemí, pak můžete i vy, muslimky, opět požádat o ochranu svých práv nosit na obličeji burku a závoj nikáb.

Nejsem toho názoru, že co muslim, to terorista. Ale nejsem také naivní důvěřivec. A například dění v dnešním Iráku a snaha radikálního Islámského státu prosadit nejen na území arabských zemí, ale i jinde ve světě islámské právo a islám jako jediné náboženství je varující. Nutí nás všechny, kteří chceme žít ve svých zemích v míru a v pokoji vyznávat náboženství v duchu obecného práva svobodu náboženského přesvědčení, k opatrnosti a obezřetnosti. Žena se zahaleným obličejem zajisté nemusí být sebevražedná atentátnice. Ale stejně tak jí může být.

Všechny náboženské války jsou jen zástěrkou jiných, většinou ekonomických a mocenských zájmů. Pokojní věřící lidé bez rozdílu víry a náboženství se totiž všude na světě domluví a nemají důvod k vzájemné nevraživosti. Pokud se rozhodnutí Evropského soudu stane terčem ze strany některých muslimů, nebudou to ti mírumilovní a pokojní. Právě naopak: budou to ti, před kterými nás právě toto soudní rozhodnutí právem chrání.

Autor: Ladislav Vrchovský | úterý 1.7.2014 15:10 | karma článku: 22,58 | přečteno: 726x