Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

12. červenec 1932: Před 77 lety zahynul geniální člověk Tomáš Baťa

 Připomeneme si Tomáše Baťu na tomto místě postupně několika ukázkami z jeho života.

 

1. část

Úvodem historka z ústního podání:

Antonín Baťa, otec Tomášův, byl v šedesátých letech 19. Století tovaryšem u ševce Bartoše. Ve Zlíně samozřejmě. Tento švec Bartoš vypravil se jedné zimní noci pěšky do Holešova prodávat dílo. Valašské papuče, ušité mistrem a tovaryši za několik dní. Byla jich velká nůše a tu nesl Bartoš na zádech za tmy cestou na Rackovou. Je to přes velký kopec a ten Bartoš nepřešel. Byl zavražděn jakýmsi loupežníkem. Bartošovy ostatky bez nůše se našly, až slezl sníh.

Ševcová Bartošová byla nucena vést živnost sama, na krku měla pět dětí. Asi po třech letech se s Tovaryšem Baťou rozhodli, že bude lépe, když se vezmou a on povede živnost jako mistr. Stalo se a přišlo šesté, sedmé a osmé dítě. Antonín mladší, Anna a náš Tomáš.

Z neštěstí rodiny Bartošovy se zrodilo požehnání pro celý širý kraj i budoucí republiku Československou. Byl to kluk a stalo se 3. Dubna 1876. Bylo to zajisté krásné a velice čiperné dítě, zahrnuté velikou rodičovskou láskou i skvělým pedagogickým vedením otce.


Teď něco z Baťova dílka Zámožnost všem z roku 1926:

(Není to nic dramatického, ani zábavného. Ale můžete nahlédnout do „mozkovny“ tohoto dokonalého podnikatele.)

…. naučil jsem se již za svého jinošství překonávat bankroty. Povím vám jak, protože se z toho můžete poučiti. Když mně bylo 18 let, založili jsme s bratrem a sestrou nynější závod s kapitálem 600 zlatých. Cítili jsme se boháči. Nescházel nám čas ani peníze na radovánky. Za rok ale scházely peníze na zaplacení směnek za zboží. Toho času nastoupil bratr tříletou vojenskou službu. Schodek v obchodní bilanci neznamená ještě bankrot.

Tady Tomášovo příliš skromné líčení nahradím úryvkem z knihy J. Pagáče „Tomáš Baťa“ o tom, jak si Tomáš vedl, aby zachránil živnost a majetek věřitelů:

Když jiní po práci odpočívali, tu on sháněl materiál na novou práci. Hotové výrobky nosil v noci pěšky do Otrokovic na nádraží a na druhý den se vracel z Vídně se surovým materiálem a penězi. Připravil materiál pro práci, krátce si zdříml a pak spolu s deseti dělníky pracoval do večera. A tak pořád dokola. Neznal únavy, neznal oddechu. Po roce podařilo se mu zaplatit osmitisícový dluh věřitelům a tak zachránit mladý podnik před úpadkem. Věřitelé – dodavatelé surovin dovedli pak ocenit, že jim zachránil nemalou sumu.

Opět Baťa sám v Zámožnosti všem:

Já hledal však takový způsob účasti zaměstnanců na zisku, aby jím bylo lze vybudovati samosprávu dílen. Tento způsob podmiňovalo: Za prvé, aby vyúčtování dosaženého zisku bylo provedeno v době co nejkratší, tedy týdně. Za druhé, aby si účastník mohl svoji účast vypočíst sám, a za třetí, Aby se účast vztahovala na tak malé oddělení, aby každý zaměstnanec mohl býti účasten na správě dílny. …. Za půldruhého roku zlepšil se značně náš provoz, zvýšily se i zisky závodu, zvýšily se mzdy dělnictva a snížily se ceny výrobků, přes stálé zdražování surovin. Jaký podíl měla na tomto pokroku účast na zisku zaměstnanců? …. Já myslím, že větší, než nežli se domníváme. Pravého úspěchu docílíme, až naučíme lidi říditi svoji práci, a to bude tím snadnější, čím větší prospěch z toho budou mít. …. Samospráva dílny je nejen lacinější, ale je také lepší.

Nikdo nemůže tak dobře věděti, co mi v práci vadí, jako já to vím, konaje ji.

.…Musíme si docela určitě ujasniti, že péče o to, aby se každý náš zaměstnanec stával den ode dne zámožnějším, je pro prosperitu závodu tak důležita, jako péče o mazání našich strojů. Musíme si uvědomiti, že člověk bez životní reservy jest vysazen takovým nepravidelnostem, jako stroj bez oleje a reservních dílců a jest v dílně také tak málo platen. Zde jsme již začali s naší vychovatelnou mladých mužů. Tito čtrnáctiletí hoši musí se státi hospodářsky úplně neodvislými dříve, než na ně dolehne tíha rodinného života se svými nehodami. Vedle péče o výchovu mladého těla a praktických vědomostí nutných pro život, musíme se starati o to, aby každý z nich zahospodařil si do svého 24. roku Kč 100.000,-.

Na jiném místě o obchodu (ve smyslu podnikání) a důvěře:

Obchod jest službou veřejnosti. Čím obchodník více pochopí tuto pravdu, tím více bude s to, rozšiřovati svůj obchod, neboť tím více se bude rozšiřovati kruh lidí, kteří budou státi o obchodní spojení s ním…… ……nakonec jsem nejvíce vydělal, když jsem se rozhodl pro ten směr, který se zpočátku zdál prospěšný jen lidem – veřejnosti. Obchodní úspěch jest založen na vítězství nad našimi slabostmi. Nepřítel našeho úspěchu sídlí v nás. Zbavme se své malosti a velikost si nás nalezne sama.

Poznámka: Opis publikace Zámožnost všem (je bez autorské ochrany) můžete dostat za režijní cenu 5O,- Kč po objednávce na telefonu 602563464, kde si dohodnete i způsob odběru.


Zlín, červen 2009

Stanislav Vrbík, Zlín

Autor: Stanislav Vrbík | neděle 28.6.2009 20:54 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Pronájem ordinace lékaře
Pronájem ordinace lékaře

Lidická, Havířov - Šumbark, okres Karviná
10 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik