12. červenec 1932: Před 77 lety zahynul geniální člověk Tomáš Baťa

 Připomeneme si Tomáše Baťu na tomto místě postupně několika ukázkami z jeho života.

 

1. část

Úvodem historka z ústního podání:

Antonín Baťa, otec Tomášův, byl v šedesátých letech 19. Století tovaryšem u ševce Bartoše. Ve Zlíně samozřejmě. Tento švec Bartoš vypravil se jedné zimní noci pěšky do Holešova prodávat dílo. Valašské papuče, ušité mistrem a tovaryši za několik dní. Byla jich velká nůše a tu nesl Bartoš na zádech za tmy cestou na Rackovou. Je to přes velký kopec a ten Bartoš nepřešel. Byl zavražděn jakýmsi loupežníkem. Bartošovy ostatky bez nůše se našly, až slezl sníh.

Ševcová Bartošová byla nucena vést živnost sama, na krku měla pět dětí. Asi po třech letech se s Tovaryšem Baťou rozhodli, že bude lépe, když se vezmou a on povede živnost jako mistr. Stalo se a přišlo šesté, sedmé a osmé dítě. Antonín mladší, Anna a náš Tomáš.

Z neštěstí rodiny Bartošovy se zrodilo požehnání pro celý širý kraj i budoucí republiku Československou. Byl to kluk a stalo se 3. Dubna 1876. Bylo to zajisté krásné a velice čiperné dítě, zahrnuté velikou rodičovskou láskou i skvělým pedagogickým vedením otce.


Teď něco z Baťova dílka Zámožnost všem z roku 1926:

(Není to nic dramatického, ani zábavného. Ale můžete nahlédnout do „mozkovny“ tohoto dokonalého podnikatele.)

…. naučil jsem se již za svého jinošství překonávat bankroty. Povím vám jak, protože se z toho můžete poučiti. Když mně bylo 18 let, založili jsme s bratrem a sestrou nynější závod s kapitálem 600 zlatých. Cítili jsme se boháči. Nescházel nám čas ani peníze na radovánky. Za rok ale scházely peníze na zaplacení směnek za zboží. Toho času nastoupil bratr tříletou vojenskou službu. Schodek v obchodní bilanci neznamená ještě bankrot.

Tady Tomášovo příliš skromné líčení nahradím úryvkem z knihy J. Pagáče „Tomáš Baťa“ o tom, jak si Tomáš vedl, aby zachránil živnost a majetek věřitelů:

Když jiní po práci odpočívali, tu on sháněl materiál na novou práci. Hotové výrobky nosil v noci pěšky do Otrokovic na nádraží a na druhý den se vracel z Vídně se surovým materiálem a penězi. Připravil materiál pro práci, krátce si zdříml a pak spolu s deseti dělníky pracoval do večera. A tak pořád dokola. Neznal únavy, neznal oddechu. Po roce podařilo se mu zaplatit osmitisícový dluh věřitelům a tak zachránit mladý podnik před úpadkem. Věřitelé – dodavatelé surovin dovedli pak ocenit, že jim zachránil nemalou sumu.

Opět Baťa sám v Zámožnosti všem:

Já hledal však takový způsob účasti zaměstnanců na zisku, aby jím bylo lze vybudovati samosprávu dílen. Tento způsob podmiňovalo: Za prvé, aby vyúčtování dosaženého zisku bylo provedeno v době co nejkratší, tedy týdně. Za druhé, aby si účastník mohl svoji účast vypočíst sám, a za třetí, Aby se účast vztahovala na tak malé oddělení, aby každý zaměstnanec mohl býti účasten na správě dílny. …. Za půldruhého roku zlepšil se značně náš provoz, zvýšily se i zisky závodu, zvýšily se mzdy dělnictva a snížily se ceny výrobků, přes stálé zdražování surovin. Jaký podíl měla na tomto pokroku účast na zisku zaměstnanců? …. Já myslím, že větší, než nežli se domníváme. Pravého úspěchu docílíme, až naučíme lidi říditi svoji práci, a to bude tím snadnější, čím větší prospěch z toho budou mít. …. Samospráva dílny je nejen lacinější, ale je také lepší.

Nikdo nemůže tak dobře věděti, co mi v práci vadí, jako já to vím, konaje ji.

.…Musíme si docela určitě ujasniti, že péče o to, aby se každý náš zaměstnanec stával den ode dne zámožnějším, je pro prosperitu závodu tak důležita, jako péče o mazání našich strojů. Musíme si uvědomiti, že člověk bez životní reservy jest vysazen takovým nepravidelnostem, jako stroj bez oleje a reservních dílců a jest v dílně také tak málo platen. Zde jsme již začali s naší vychovatelnou mladých mužů. Tito čtrnáctiletí hoši musí se státi hospodářsky úplně neodvislými dříve, než na ně dolehne tíha rodinného života se svými nehodami. Vedle péče o výchovu mladého těla a praktických vědomostí nutných pro život, musíme se starati o to, aby každý z nich zahospodařil si do svého 24. roku Kč 100.000,-.

Na jiném místě o obchodu (ve smyslu podnikání) a důvěře:

Obchod jest službou veřejnosti. Čím obchodník více pochopí tuto pravdu, tím více bude s to, rozšiřovati svůj obchod, neboť tím více se bude rozšiřovati kruh lidí, kteří budou státi o obchodní spojení s ním…… ……nakonec jsem nejvíce vydělal, když jsem se rozhodl pro ten směr, který se zpočátku zdál prospěšný jen lidem – veřejnosti. Obchodní úspěch jest založen na vítězství nad našimi slabostmi. Nepřítel našeho úspěchu sídlí v nás. Zbavme se své malosti a velikost si nás nalezne sama.

Poznámka: Opis publikace Zámožnost všem (je bez autorské ochrany) můžete dostat za režijní cenu 5O,- Kč po objednávce na telefonu 602563464, kde si dohodnete i způsob odběru.


Zlín, červen 2009

Stanislav Vrbík, Zlín

Autor: Stanislav Vrbík | neděle 28.6.2009 20:54 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1358x