Víte co byl největší omyl devadesátých let ?

Nedělní, zcela neretroblog. Vstupte na vlastní nebezpečí. Za nic neručím, ale všem nám přeji pěkné léto...

 

Často v poslední době slýchám stesky a nářek nad neschopností nastupující generace. Slýchám o sněhových vločkácvh co nic nevydrží.

Pak díky tomu nevycházím z údivu. Z pohledu historie je totiž každá další generace tou sněhovou vločkou, která nepřežije, protože ona přeci...  Za jejích časů nebylo možné.... Protože já jsem v mládí musel...  A jenom mi to prospělo...

Dneska vyšel na hlavní stránce článek o dobách mých praprarodičů.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slavne-fotografie-usa-detska-prace-uhli-chlapci-lewis-hine.A230612_130104_zahranicni_pitt

Těch starších než jsem já se tedy ptám. Máme vám vyčítat, že jste nebyli dětští otroci ? Nebo že jste nebyli nuceně nasazení ? Neválčili jste ? ( Čest vyjýmkám jako Václav Klaus :D )

Nejste tedy náhodou taky sněhové vločky ? Řada z vás chodila zbytečně do školy, když mohla žít jako pologramotní jedinci a makat rukama na něčem prospěšném... 

Já si ale nemyslím, že jste měkoty.  To se jen doba změnila a zlepšila. Jsem rád, že váš život byl ve spoustě věcí lepší než generací předešlých.

Speciálně u nás v komunistickém bloku však této generaci scházela svoboda. Tu prý poznala až moje generace. To pravé ořechové, to byla údajně doba devadesátek. 

Víte tedy co byl největší omyl mé generace ? 

Právě ten pojem svobody v devadesátkách.  Skutečná svoboda tak jak o ni mluvíme v sobě totiž nese řadu vědomých omezení, která dobrovolně přijímáme. Přijímáme je , aby naše svobodné ukájení potřeb nikoho neutlačovalo, neumenšovalo jeho práva.

Devadesátky byly všechno možné, jen ne tohle. Byla to oslava ega . Rozkrást, vyplundrovat. Užít si.  Bez pravidel. Bez těch vědomých omezení. To je odkaz mé generace, jehož odér prostupuje celou naší společností.

Svět kdy nebude zítra....

Má mnoho tváří. Dneska je nejvíc vidět Babiš. Často si říkám, jestli " bojujeme proti němu" , nebo je to spor s naším svědomím, které se snažíme přečůrat.

Je směšné pokud někoho mentorujeme, jak to má proti nám snadné. Co má snažší ?   Rozvrácenou společnost proti " devadesátkám" ?  Tuplem legrační je , když se pak  každý prsí, že žil za svoje. Protože ukázaná platí.  Řekněte. Kde se vzal ten megadluh, který tu do budoucna zanecháváme ?

Sněhové vločky jsou trapně zneužívaný pojem. Máme ještě ale šanci. Pojďme se s nastupující generací místo mentorování bavit. 

A že se dopustí chyb ? 

Budou jejich. Nepřenášejme na ně ty naše...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | neděle 23.7.2023 6:30 | karma článku: 38,33 | přečteno: 10522x