Už není tak důležité jak jídlo chutná , ale musí se dát dobře vyfotit.

Nejen o jídle. Troška úvah v neděli po ránu..... Dobrou chuť štamgastům i náhodným kolemjdoucím.......

To je asi  nedůležitější zpráva o naší ( a nejen naší) gastronomii v roce 2023.

Ono pohostinská činnost jako taková .... Nám ostatně dost dobře může sloužit jako celkový odraz doby. 

A tím se vůbec nechci pohoršovat, nad tím kam svět spěje... Ostatně tenhle trend se mi zdá být mnohem sympatičtější , než mooooooc omáčky a knedlíků na úkor kvality. ( Což pro změnu razila "moje generace".)

Předně,  neznamená to, že nastává doba, kdy jídlo nebude muset chutnat. To zase prrr ! Jen bude jednodušší, respektivě... nebude muset být tak složité. 

Jestliže dlouhá desetiletí vládl v našich hsopdách, restauracích a kuchyních duch francouzské gastronomie, již nyní sledujeme u nejmladších návštěvníků příklon k  Street Foodu. Mrška se nám z té ulice přestěhoval do teploučka vyhřívaných podniků a na sociální sítě. 

Ne, neznamená to, že si v brzké době nedáte nikde svíčkovou, nebo knedlo-vepřo-zelo.  Jenom  těch podniků nebude tolik. O to však budou něčím výjjimečnější... Bez toho nepřežijí. ( Kvalitou, cenou, exteriérem, interiérem.. Je jedno čím.)

Sám už mám od dob covidu mozek přepnutý do módu, že při vymýšlení nových konceptů a nápadů s fakty nebojuji, ale snažím se z jejich respektování udělat výhodu. 

Při zoufalém nedostatku pracovních sil, který v gastru panuje ještě déle než v jiných oborech....  Je totiž tento trend výhrou. Šetří nejen počty kuchařů, ale i číšníků , případně manažerů. 

Takže opět platí to samé co má přesah i do celé společnosti. Z nových poměrů a trendů se můžete buď hroutit, nebo je vzít jako výzvu.

Doufám, že je z mých řádků patrné, který přístup je pro mě sympatičtější....

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | neděle 5.11.2023 9:12 | karma článku: 25,54 | přečteno: 3662x