Už i Jarda Jágr ví, co znamená rok 68 ?

Jsou profesionální sportovci dospělé děti ? Nebo je v jejich chování spíš kus ignorance ? Kdo ví... Ale všechno má své hranice. 

Jsem takovej trošku netypickej Českej sportovní fanoušek. Z koletktivních sportů prožívám jednoznačně fotbal. Hodně mě bere basket a hokej nechává poměrně chladným. Má to své dávné kořeny ve špatných zkušenostech s fanoušky na našem zimáku. To ale nechci v tomhle blogu rozebírat.

Většina našinců je ovšem ověnčena titulem hokejových expertů a tak osobnost Jaromíra Jágra určitě netřeba představovat. Naprostá sportovní ikona. Kluk z Kladna, kterej se neskutečnou dřinou vypracoval do pozice jednoho z nejlepších hráčů novodobé historie NHL. O jeho pozici čísla 1. v rámci naší moderní  a nejspíš ( hokejové)  historie vůbec .... Netřeba pochybovat. 

Obdivuhodná je rovněž jeho sportovní dlouhověkost. To, že tenhle zástupce "mé" generace válí Extraligu v době kdy já  sám funím i při zavazování tkaniček je super. 

Když brázdil světová kluziště s číslem 68 na dresu , dával tím taky tomu světu najevo, že je z tý maličký zemičky kde sny v tom roce rozjezdil tank na kaši.

Kde generaci jeho rodičů ponížila a rozplakala na dlouhé roky vojska Varšavské smlouvy. Té loutkové vojenské organizace, kterou řídil SSSR. Tedy impérium, na jehož obnově právě pracuje Vladimír Putin v čele Ruské Federace. 

V rámci té pracovitosti přinesl na Ukrajinu nejen ponížení a slzy. Tisíce a desetitisíce mrtvých, zničená infrastruktura, ruiny. 

Profesionální sportovci jsou ovšem často v některých ohledech jako malé děti. Chodí na grilovaná kuřata s Babišem. Zaměstnávají gólmany , kteří nevidí nic špatného na tom, že svým přístupem legitimizují roky 14 a 22. Roky pro jeden národ kousek od nás mnohem strašnější než rok 68 na Kladně. 

Je fajn, že i s pomocí fanoušků "jeho" Rytířů má J. Jágr šanci dospět. Bude li  o to stát. Jsou totiž věci, které dalece převyšují klání na sportovních kolbištích.

Pokud mě budete chtít napsat, že jsem proti němu nula, nebo ratlík co mu nesahá po kotníky...  Směle do toho. Právo na tyhle řádky si ale vyhrazuju.

https://www.idnes.cz/hokej/extraliga/cast-fanousku-kladna-bude-bojkotovat-zapasy.A240105_122954_hokej_pbi

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | sobota 6.1.2024 7:35 | karma článku: 31,30 | přečteno: 1416x