- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když jsem se po ránu podíval z okna, došlo mi, že dneska by to šlo....
Završíme putování naší národní gastronomií...
Máme za sebou její omyly a bludy...
Zbývá tedy ta část, která nám povypráví o jídlech, bez kterých by se neobešla žádná závodka a kterou se do moderním podoby snaží převést řada dnešních kuchařských hvězd...
Ostatně, že si zlou pověst tato část naší národní gastronomické kultury nezaslouží nejlépe deklaruje skutečnost, že taková koprovka Oldy Sahajdáka se blyští po Michelinské hvězdě...
Vyprávět o tom, že gulášek má svůj prapůvod v kuchyni Maďarské, je asi celkem zbytečnost. Co k němu lze dodat ? Snad jen skutečnost, že mouka v jídle gulášového typu je opět náš český patent. A vlastně tenhle typ zahušťování čehokoli pak stál na počátku klišovitého záporného hodnocení našich kulinárních pokladů....
Naštěstí, se pomalu ale jistě vracíme k tomu, že všechny naše typické omáčkové skvosty se dají dělat lehčím způsobem a když místo osmi knedlíků podáme jako přílohu třeba třeba normální množství orestovaných nočků ( bramborové, krupicvové...) odejde strávník od stolu s chutí k životu. Nehledá gauč k tomu, aby nejbližší hodiny vůbec přežil...
Ostatně co se týče knedlíků... Sám jsem jako šéfkuchař k odlehčené ( ale chuťově skvělé) svíčkové servíroval nejradši knedlíky hrníčkové. Nadýchané a něžné jako pohlazení ....
S knedlíky pak máme spojené rovněž .... Knedlo, vepřo, zelo.... Jak dokazuje Docent Jídlo, ještě relativně nedávno o tomhle pokrmu nebylo v Čechách ani vidu ani slechu... Stopy jeho původu směřují do Bavor. Do těch samých Bavor, odkud k nám přišel sládek který stál u zrodu fenoménu plzeňského piva... Díky tomu pivu pak vešla kombinace kysaného zelí, vepřové pečínky a knedlíků ve známost . Mrkněte na video, je krátké, zábavné a poučné :)
Často se píše o tom, že války mají mimo svých strašlivých následků v jedné rovině i pozitivní dopad. Válečná výroba a výzkum stojí třeba za základy Vesmírných programů a zasloužila o progres celé řady vědeckých oborů... Smutné ? Paradoxní ? Zkrátka fakt....
Na naše talíře díky vojenským tažením v Itálii přimašíroval telecí řízek... Ten praděd nejrůznějších variací tuzemských nabídek dvacátého a jednadvacátého století ....
Josef Václav Radecký z Radče se tak zapsal do dějin jako nejslavnější český vojevůdce ( asi nejen ve službách Monarchie) .... Podepisuje se dodnes i na "meníčka" v našich restauracích.
Ona tedy ta "Italská" variace řízku nezná strouhanku a je balená jak jinak než v Parmazánu.... To je zkrátka důsledek nedostatku dálnic a kamionů se zbožím v těch letech druhé poloviny devatenáctého století... Už si ani nevzpomenu kdo byl tehdy ministrem .
Já sám ostatně nejradši telecí řízeček smažím ve směsi parmazánu a bylinkové strouhanky. Na přepuštěném másle samozřejmě....
Další články autora |
Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...