Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?

Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....

Když jsem se po ránu podíval z okna, došlo mi, že dneska by to šlo....

Završíme putování naší národní gastronomií...

Máme za sebou její omyly a bludy...

Tvář nám rozjasnil smažák....

Zbývá tedy ta část, která nám povypráví o jídlech, bez kterých by se neobešla žádná závodka a kterou  se do moderním podoby snaží převést řada dnešních kuchařských hvězd...

Ostatně, že si zlou pověst tato část naší národní gastronomické kultury nezaslouží nejlépe deklaruje skutečnost, že taková koprovka  Oldy Sahajdáka se blyští po Michelinské hvězdě...

Vyprávět o tom, že gulášek má svůj prapůvod v kuchyni Maďarské, je asi celkem  zbytečnost. Co k němu lze dodat ? Snad jen skutečnost, že mouka v jídle gulášového typu je opět náš český patent. A vlastně tenhle typ zahušťování čehokoli pak stál na počátku klišovitého záporného hodnocení našich kulinárních pokladů....

Naštěstí, se pomalu ale jistě vracíme k tomu, že všechny naše typické omáčkové skvosty se dají dělat lehčím způsobem a když místo osmi knedlíků podáme jako přílohu třeba třeba normální množství orestovaných nočků ( bramborové, krupicvové...) odejde strávník od stolu s chutí k životu. Nehledá gauč k tomu, aby nejbližší hodiny vůbec přežil...

Ostatně co se týče knedlíků... Sám jsem jako šéfkuchař k odlehčené ( ale chuťově skvělé) svíčkové servíroval nejradši knedlíky hrníčkové. Nadýchané a něžné  jako pohlazení ....

S knedlíky pak máme spojené rovněž .... Knedlo, vepřo, zelo.... Jak dokazuje Docent Jídlo, ještě relativně nedávno o tomhle pokrmu nebylo v Čechách ani vidu ani slechu... Stopy jeho původu směřují do Bavor. Do těch samých Bavor, odkud k nám přišel sládek  který stál u zrodu fenoménu  plzeňského piva... Díky tomu pivu pak vešla kombinace kysaného zelí, vepřové pečínky a knedlíků ve známost . Mrkněte na video, je krátké, zábavné a poučné :)

https://www.stream.cz/zmlsane-dejiny/co-byl-puvodni-narodni-pokrm-a-proc-ho-vytesnilo-vepro-knedlo-zelo-64253239

Často se píše o tom, že války mají mimo svých strašlivých následků v jedné rovině i pozitivní dopad. Válečná výroba a výzkum stojí třeba za základy Vesmírných programů a zasloužila o progres celé řady vědeckých oborů... Smutné ? Paradoxní ? Zkrátka fakt....

Na naše talíře  díky vojenským tažením v Itálii přimašíroval telecí řízek... Ten praděd nejrůznějších variací tuzemských nabídek dvacátého a jednadvacátého století ....

Josef Václav Radecký z Radče se tak zapsal do dějin  jako nejslavnější český vojevůdce ( asi nejen ve službách Monarchie) .... Podepisuje se dodnes i na "meníčka"  v našich restauracích.

Ona tedy ta "Italská" variace řízku nezná strouhanku a je balená jak jinak než v Parmazánu....  To je zkrátka důsledek nedostatku dálnic a kamionů se zbožím v těch letech druhé poloviny devatenáctého století... Už si ani nevzpomenu kdo byl tehdy ministrem .

Já sám ostatně nejradši telecí řízeček smažím ve směsi parmazánu a bylinkové strouhanky. Na přepuštěném másle samozřejmě....

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | sobota 2.3.2024 9:20 | karma článku: 28,71 | přečteno: 3033x