Je cosi prohnilého v Království kuchyňském?
Pravěk. Restaurace a jídelny.
Tak tohle byl ještě pro výběr daní a odvodů ze strany státu skutečně RáJ. Ovšem ani tady se nejednalo o zcela bezproblémový a férový kšeft.
Kradl a šidil de fakto, kdo mohl. Své kolegy, podnik, podřízené, nadřízené, zákazníky... Věřím, že řada borců byla v zápalu vášně schopna "obložit" i sama sebe. A čerstvě porevoluční doba přinesla skutečný fenomén - vepře, skopčáka, Helmuta. Bůhví, kolik jmen nebohý německý turista ještě dostal a hlavně, kolik předražené šlichty a patoků tu musel sníst a vypít, než ho to přestalo bavit.
Pokračování let devadesátých. Neviditelná ruka trhu? Kapitalismus? Nenechte se vysmát.
RáJ propadl peklu a byl zprivatizován. Ponechme stranou občasné fauly Malé privatizace. Vždyť převod majetku do soukromých rukou musel nastartovat férové podnikání, o kterém se nám tu do té doby jen snilo v nejdivočejších snech. Snilo, nebo to všechno shnilo? Když dnes poslouchám legendy profesora Klause o volné ruce trhu a soutěži v těch časech, nevím, jestli se mám smát nebo plakat. Já si pamatuji něco jiného, byla to doba kdy se ve velkém rozjelo nepřiznávání mezd, tržeb a krácení daní. Vrcholem všeho bylo, když si pak hospodští kráčeli pro sociální dávky. To nemělo s kapitalismem pranic společného. A největším zvěrstvem a promiňte svinstvem toho systému byl fakt, že v podstatě nutil všechny se na něm podílet. Podnik vesele jedoucí šedou zónou by ten poctivý vždy cenou zničil. Zvlášť v době, kdy zákazník upřednostnoval kvantitu před kvalitou.
Přelom milénia. Jedeme blafy ve velkém, on to někdo sežere.
Asi tak nějak by se dal charakterizovat přístup ne nepodstatné části hospodských té doby. Sám jsem zažil situaci, kdy jsem se nechal zlanařit do jedné restaurace na horách. Byl jsem ještě mladej a s prominutím blbej. Nevarovalo mě, v jak dezolátním stavu se kuchyně a veškeré zázemí nacházelo. Uvěřil jsem slibům, že se vše dá rychle do pořádku. Jaké je to vařit v hospodě u vleku s věčně opilou pomocnou sílou, třemi funkčními hořáky na kamnech a s jídelním lístem o sto dvaceti položkách? Ve chvíli, kdy ten vlek vypnou, na place běhá šest číšníků a šťastnou sedmu doplňuje výčepák, to věru není, věřte mi, nic moc. Sice mi šéf dával fakt velké peníze, ale po měsíci přiznal, že do zázemí, kam není vidět, nehodlá nic investovat ani nehodlá zredukovat jídelní lístek, ještě k tomu se slovy "Klidně jim dávej blafy, jsme u vleku, pořád tu bude plno”. Nehodlal jsem zradit svou stavovskou čest ani lásku k jídlu a zmizel mnohem rychleji než zkondenzované páry v tamním nefunkčním větráku.
Směrem k současnosti se naštěstí situace začala prudce zlepšovat. Alespoň co se týče jídla, které je nám servírované na talíř. A nestál za tím žádný zázrak. Jen se valná většina veřejnosti začala zajímat o to, co dostává na talíř a za co utrácí své peníze. A jak zmizí výše zmíněná šedá zóna v gastronomii? Nebo snad zmizela se zavedením EET? Ha, ha. Zmizí, až většina zaměstnanců přestane na tu hru přistupovat. Až si uvědomí, že mohou onemocnět, potřebovat hypotéku, nebo se prostě jen budou chtít cítit jako lidé. Nic jiného než tlak tu část zaměstnavatelů, která "s tím pořád ještě umí vyběhnout”, ke změnám nedonutí.
Tímto blogem nechci urazit hospodské, mezi které ostatně sám patřím. V oboru se pohybuje spousta poctivých srdcařů. Ale i velká skupina těch, o kterých se to říct nedá. Příště si dáme něco veselejšího.
Filip Vracovský
Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen
Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?
Filip Vracovský
16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...
Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....
Filip Vracovský
Vykouřená režisérka....
.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....
Filip Vracovský
Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?
Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....
Filip Vracovský
Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?
Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky
Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...
Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu
Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...
Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky
Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...
Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus
Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...
Zděný byt 2+1, 52,7 m2, Náchod, ul. Raisova
Raisova, Náchod
2 850 000 Kč
- Počet článků 647
- Celková karma 24,47
- Průměrná čtenost 2137x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...