Černé svědomí v bílém rondonu aneb Ano šéfe trochu jinak

Situace v gastronomii je v ohledu dobrovolného zotročení podstatné části zaměstnanců v sektoru stále ....kulantně řečeno nedobrá.

Kdo mě alespoň trochu zná, ví že jsem cokoli jiného než fanoušek našeho premiéra.Přesto jsem při změnách, které se týkají našeho oboru stál spíše na jeho straně.Mírně pesimistický, ale přesto...

Gastronomie je ze spousty pohledů nádhernej obor.Málokdy máte možnost neustále zpětné vazby na to co právě děláte.Málokdo může vidět svého koncového zákazníka sedět s mírným výrazem otupělého štěstí v obličeji a nebíčka v bříšku.

Nikdy bych neměnil.Co bych rád pomáhal změnit, je celková nálada v oboru.Dnešní generace restauratérů je v tom nevinně.Všechno se zamotalo už v devadesátkách.

http://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=643706

Vracet se k počátkům nebudu, kdo chce může si přečíst.Každopádně jsem byl naivní pokud jsem se domníval, že věci jako EET pomohou.Nestalo se. Zaměstnavatelé stále nacházejí obezličky jak například obejít plně přiznaný plat.Nejrůznější dohody kolem, příspěvky na dopravy, bydlení...

A stále udržují obrovskou armádu zmíněných dobrovolných otroků.Realita zahalená do úsměvů, kdo roznese tři piva je vyzdvihován jako kapacita, jen aby se nemuselo čistě cálovat.Iluze totiž nic nestojí.Nebo rozhodně méně než zaměstnanec přihlášený za plné peníze.

Často se pak ozývají steny, že je oněch zaměstnanců nedostatek.Divíte se? Co když mladí chtějí hypotéku? Nebo nedejbože onemocní? Ono už ani té pastvy kolem není dost jak se pořád něco staví.

Strašně nám všem držím palce, aby se obor uzdravil.

Ať se trh pročistí, kdo na to nemá ať se položí a kdo je dobrej, ať si může účtovat takovou marži, která mu umožní víc než jen přežít i při poctivých odvodech.

Příběh je samosebou vymyšlený, armády lidských stínů ve výplatním pološeru rovněž a jakákoli podoba čistě náhodná.

Díky a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | úterý 22.1.2019 19:51 | karma článku: 21,65 | přečteno: 782x