Mičurin ze mě nebude

To je víc než jasné… Už od dob v základech se chvějící totality, kdy jsem na základní škole byla zdatnou žákyní a v předmětu nazvaném Pěstitelské práce jsem získávala své první znalosti v oboru zemědělství a péče o rostliny.  

Měli jsme ho zhruba od šesté třídy a znamenal v podstatě péči o školní zahrádku a skleník. Taková rajčata či papriky z něj se vždy hodily kuchařkám, které nám z nich pak v jídelně připravily velmi nechutné lečo. To školní jsem fakt nesnášela. Dnes je z onoho pozemku pod školou vesnické moderní koupaliště s tryskami a skluzavkou. Děti jsou nenávratně ochuzeny o pletí plevele a sběr plodů. A taky o to lečo z jídelny.

K dalším mým nabytým vědomostem značně přispívalo bydlení v rodinném domě a vlastnictví docela velkého pozemku, kde se máma společně s bratrem snažila především o samozásobování. Takže lány brambor, hlávkového salátu, kapusta, kedlubny, cukety, už uvedená rajčata a papriky - tentokrát neskleníkové, okurky salátovky a nakládačky atd., atd. Většinu posledně zmíněného nám sežrala plíseň. Brambory zase mandelinky. Jejich invaze u nás zhruba v osmdesátých letech byla pověstná. Pamatuji se, jak jsem je byla dennodenně nucena sesbírávat z listů a květů brambora jak mi od nich páchly prsty. Zavařovací sklenice, do které jsem je střádala, se jimi jen hemžila. Umírat jsme je nechávali krutě. Zavřené ve sklenici se prakticky udusily, někdy jsem volnou část sklenice dolila vodou. Nevím proč, asi mi smrt utopením připadala milosrdnější. Srstka s Kubišovou by mi dal. Nicméně tato krutost nám umožnila v pozdním létě sesbírat skutečnou úrodu. Hlízy brambor vykukující zpod motyčky byly patřičným zadostiučiněním a odměnou za tu sběratelskou dřinu. Takové placky z nich, to byla opravdu paráda.

Dnes jsem jiná. A jak zjišťuji mnohem nezkušenější. Nemám kouče v podobě matky, a když pěstuji, tak jen pro radost a jak se říká na přilepšenou. Také bydlím ve městě. Nově zrekonstruovaný nájemní dům, v němž jsme coby podnájemníci, mi k mým zemědělským pokusům velkoryse nabízí pouze plochu docela malého balkónku. Nicméně jsem za ni vděčná. Letos jsem vysadila především bylinky. Jeden truhlík zabraly pelargónie neboli muškáty a ve třech igelitových taškách s logem mého zaměstnavatele (pššššt) nacpaných ve staré dřevěné bedně od sodovek pěstuji rajčata. Tedy pokouším se. Na devíti rostlinách, které se vyšplhaly zhruba do dvoumetrové výšky (nechápu, fakt to měla být cherry rajčátka a když jsem poznala, že nejsou, fakt jsem zaštípávala a olamovala, seč mi síly stačily) mi jich vyrostlo asi deset a uzrálo jen jedno. Zbytek se ještě zeleně tetelí na holých tělech unavených rostlin. No, třeba babí léto dopřeje zčervenat ještě aspoň jednomu. Jinak je budu muset sesbírat zelené a nechat dozrát doma. To jedno červené bylo ale mimořádně bio a mimořádně chutné. No co vám budu povídat. Prostě jedinečné!

Jak dopadl zbytek, se ani neptejte. Muškáty bojovaly o život už po první větší bouřce, kdy byl truhlík staršího typu (vzdělávám se pořád, to je ten, který nemá dole odtok pro přebytečnou vodu)docela přelit. Než jsem na to přišla, kořínky začaly zahnívat a rostliny se prakticky během pár dnů zbavily zelených listů. Květy zůstaly o něco déle. Nicméně briskní zásah, přesazení a vysušení zeminy mé muškáty zachránilo. Především díky skupině Baboraď na FB a jejím administrátorům.  V pěstitelské charitě mi byla nápomocna s maximálním nasazením. Muškáty nadále prospívají.

No a bylinky? V bylinkách mi svá vajíčka nakladl nějaký motýl. Housenky si pak vydatně pochutnaly na bazalce a mátě. Než jsem na ně přišla, sežraly prakticky celé rostlinky až na stvoly. Taková housenka, jedna, prý toho denně spořádá spoustu. Ostatní bylinky jim naštěstí nějak nejely. Takže jsem párkrát do míchaných vajíček či na brambory použila pažitku, nasušila oregano a malý pytlíček majoránky. No, co vám budu povídat, nevzdávám se a počítám s faktem, že příští rok to bude rozhodně mnohem lepší.

Že ze mě Mičurin nebude, je ovšem více než jasné. Ale budu mít aspoň snítku svého koření na pizze či v tradiční české bramboračce. A to se rozhodně počítá!

 

Autor: Zuzana Bláhová | pátek 11.9.2015 10:35 | karma článku: 10,24 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

... aneb až budete mít tendenci něco někdy třeba sebrat od popelnic, hodně dobře si rozmyslete, zda vám to pak za to stojí

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Miniblogy

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

Koho aspoň trochu zajímá název článku, ať čte směle dál. Garantuji, že se to dozví... i když ne na plnou pusu. To zdejší pravidla pro publikaci nedovolují. Takže jsem opravdu musela volit mírnější výraz k označení exkrementu.

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

Dovolená. Pro některé slovo až magického významu. Pro mne, přesun z místa na místo, kde to bude trochu jinak než doma, ale v podstatě si příliš neodpočinu.

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

Někde jsem četla, že když se vám zdá o exkrementech, máte vyhráno. Zbohatnete, zdědíte jmění po strýčkovi z Ameriky, vyhrajete ve sportce, váš ex vám nechá dům i se zahradou a na rozloučenou vám koupí Porshe atd., atd.

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

Pokud jste se nechali zlákat notoricky známým reklamním sloganem, jsem ráda. Jak jsem jeho výklad pojala já, to si počtěte v mém po dlouhé odmlce dalším článku.

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66 | Přečteno: 428x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Obyčejná ženská...

Seznam rubrik