Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neočekávej naplnění svých očekávání

Dokud budeme svoji spokojenost podmiňovat čímkoliv z vnějšku, budeme stále nespokojení, neboť neustále někde budeme vytvářet tlak za účelem dosažení očekávaného výsledku. 

Mezi námi lidmi se rozmohl takový nešvar a to, že máme stále nějaká očekávání. Partneři mají očekávání od sebe navzájem, rodiče mají očekávání od svých dětí, děti mají očekávání od svých rodičů, přátelé mají očekávání od svých přátel, lidé mají očekávání od politiků, .... a v důsledků svých očekávání buď manipulují nebo sebou nechávají manipulovat.

Očekávání není nic jiného než že si od něčeho nebo od někoho něco slibujeme. Svoji vlastní spokojenost podmiňujeme tím, že někdo zvnějšku se bude chovat tak, jak my chceme (očekáváme) nebo že něco zvnějšku nám přinese očekávaný prospěch. Neumíme být spokojení s tím, co máme, a svůj pocit spokojenosti si stále podmiňujeme něčím, co momentálně nemáme, ale "určitě" to chceme.

A tak nemůžeme být spokojení, dokud naše dítě nebude nosit "dobré" známky a nebude sportovat tak jako sportujeme my. Nechceme od něj přece žádné olympijské výkony. Jen chceme, aby se učilo a sportovalo. Máme očekávání. Ale co když naše dítě prostě není ten typ? Jednou z něj bude třeba skvělý řemeslník a svůj volný čas bude trávit raději psaním básniček než honěním se za kulatým nesmyslem nebo zdoláváním vrcholů na kole! 

To je naše představa o životě, že by člověk měl usilovat o dobré výsledky ve škole a svůj volný čas vyplnit sportem, ale všichni nejsme stejní, a každého z nás učiní šťastným něco jiného. Proč by tedy naše dítě mělo naplňovat naše očekávání? Nenarodilo se pro to, aby nás učinilo spokojenými. Má žít tak, aby ono samo bylo spokojené, a my ho na té cestě "jen" máme podpořit.

Nemůžeme být spokojení, dokud druhý z partnerů nebude fungovat tak, jak my chceme. "Já kmitám od rána do večera, zastavím se, až když jdu spát. Jak je možné, že můj partner/partnerka to tak nemá?" Takový člověk pak neopomene svoji drahou polovičku zahrnout výčitkami pokaždé, když jeho/ji přistihne při nekmitání, nedej bože, aby nedělal/a vůbec nic nebo ještě hůř se něčím bavil/a. Vždycky je to ale naše volba, když si děláme ze života dostihový závod. Proč očekáváme od druhého, že to bude mít stejně? Není to jeho problém, že to tak nemá. Je to náš problém, že to od něj očekáváme.

Zejména my ženy často očekáváme od mužů, že nás učiní šťastnými, a pak se zlobíme vždy, kdykoliv on má svoji pozornost zaměřenou kamkoliv jinam než na nás. Například před romantickou večeří s námi upřednostní sledování fotbalového zápasu s kamarády. To, že s někým vstoupíme do partnerství ale neznamená, že se tím stáváme středobodem jeho vesmíru. Znamená to, že vzájemně vidíme středobod partnerova vesmíru a vlastně na něm milujeme jeho směřování k němu a chceme ho na té jeho cestě podpořit. V takovém vztahu, kdy oba mají svůj vlastní zdroj sebenaplnění, si pak partneři rádi věnují pozornost, vzájemně se respektují, chovají k sobě úctu a mají upřímnou chuť být spolu.

Jestliže ale vstupujeme do manželství s někým, jehož středobod vesmíru nám nikterak neimponuje, a plánujeme si, jak to po svatbě změníme a z muže denně vysedávajícího v hospůdce u pivka uděláme vzorného manžela, který z práce přijde s květinou a celé odpoledne si bude hrát s dětmi, tak v tom případě nezbývá než popřát hodně štěstí. Říká se tomu manipulace a můžeme si být jisté, že ta ke štěstí nepovede. Platí to samozřejmě i obráceně. Někdy ta očekávání mívají muži.

Jednoduše řečeno, dokud budeme svoji spokojenost podmiňovat čímkoliv z vnějšku, budeme stále nespokojení, neboť neustále někde budeme vytvářet tlak, abychom docílili očekávaného výsledku. 

Budeme se tak stále za něčím hnát, ale dosažení cíle si stejně nikdy neužijeme, protože když se k němu konečně z posledních sil dopachtíme, už budeme mít před sebou nový cíl, kterého ještě potřebujeme dosáhnout, abychom byli šťastní. 

Nejsme-li se svým životem spokojení, když jsme sami, a myslíme-li si, že to změní partnerský život, můžeme být velmi rychle a někdy taky velmi pomalu ale o to bolestivěji vyvedeni z omylu. Budeme tak pořád vytvářet nezdravé vztahy, ve kterých buď někoho znesvéprávňujeme a manipulujeme jím nebo se naopak vzdáváme své vlastní odpovědnosti, což nás nikdy do stavu trvalé spokojenosti dovést nemůže.

Proč lidé stále navazují vztahy potažmo uzavírají manželství s někým, jejichž středobod vesmíru jim absolutně nevyhovuje? Narodili jsme se sem, abychom každý našli svůj středobod vesmíru, a k němu máme směřovat. Jedině to nás udělá šťastnými. Je jedno, co to je. Nepřísluší nám to hodnotit. 

Rodiči jsme pro to, abychom své děti podpořili ve směřování k jejich středobodu. Partnery jsme pro to, abychom své drahé polovičky podpořili ve směřování k jejich středobodu. Středobod ale vychází z naší vnitřní podstaty, je uvnitř nás. Není to člověk ani věc. Je to způsob, jakým se realizujeme, jakým se vztahujeme ke druhým lidem. Kdykoliv ho hledáme vně, tak si můžeme být jistí, že je to samá voda a rozhodně ani nepřihořívá. 

A jak z toho ven? Jednoduše. Nemít očekávání. ;-) A kdykoliv někdo vidí středobod svého vesmíru v nás, tak neplačme štěstím, že je to asi ten pravý, který má určitě na mysli jen naše dobro, ale naopak se mějme na pozoru. Dost pravděpodobně to může být člověk, který ještě neobjevil to své, a bude mít od nás nemalé očekávání dát jeho životu smysl. ;-) Tak ale život nefunguje. Nejdřív musíme objevit svoji podstatu a potom může přijít ten pravý partner. To už je ale jiný příběh.

 

Autor: Iva Votočková | pondělí 29.5.2023 16:00 | karma článku: 9,56 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Iva Votočková

Kolik "facek" potřebuješ ty, abys pochopil/a? ;-)

Dokud věříme, že za mizérii našich životů mohou ti druzí, tak máme jednu velkou jistotu a to, že v podstatě nemáme šanci se z té mizérie dostat. A to neplatí jen pro partnerský život ale pro život obecně.

29.2.2024 v 17:00 | Karma: 14,77 | Přečteno: 470x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Příležitost dělá zloděje i Mistra

Cokoliv co se kolem nás děje, přináší nám příležitost. Ze všeho si můžeme pro sebe vzít, co chceme. Je to jen na nás. Můžeme nadávat, litovat se nebo vybrousit svůj diamant.

20.2.2024 v 19:40 | Karma: 11,07 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Třeba se vidíme naposledy

Jsou chvíle, ve kterých můžeme "jen" doufat. V doufání je stále naděje, ale je to jako se vším v životě. Doufání nás může obohatit, ale také ho můžeme promarnit. Je to jen na nás.

19.2.2024 v 8:51 | Karma: 16,29 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Pachatelka kdečeho s pochopením pro kdekoho

Zlobit se na někoho nepomáhá. A už vůbec ne zlobit se sám na sebe. Dori, kámoška od Nema, která je mi v mnoha ohledech podobná, říkala, že proti naštvanosti pomáhá plavání. Měl bys plavat. Měl bys plavat. Když nevíš co, tak plav.

16.2.2024 v 14:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Úrazy mozku a jiné dary

Život nám musí občas něco vzít, abychom si dokázali vážit toho, co máme. No, nakonec všichni přijdeme i o ten život. Kdyby tomu tak nebylo, zřejmě bychom ve své malosti neměli vůbec žádnou naději na to poznat smysl naší existence.

15.2.2024 v 17:00 | Karma: 16,70 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.