Vyklidí levice pozice? Aneb proč sociální demokraté mlčí?

Sociální demokraté dnes v rámci republikové kampaně představili kandidáty do Senátu PČR. Tak trochu jsem očekával, že se dozvíme i konečné stanovisko o kandidátce do Ústeckého kraje. Přeci jenom, podání kandidátky má být v úterý.

Původně se měli sociální demokraté zříct své značky a kandidovat pod názvem „Lepší sever“, kdy na kandidátce mělo být i několik výrazných osobností Ústeckého kraje. Naopak nejvýraznější osobnost a dnes již bývalý sociální demokrat tělem i duší – poslanec Jaroslav Foldyna skončil u SPD: Vzdání se své vlastní značky a odchod jedné z nejmarkantnějších postav Ústecké sociální demokracie tedy věstí spíš špatné zítřky. Je třeba ale také říct, že Foldynova radikalizace a změna rétoriky v hrubiánství, je charakteristická skutečně spíše pro SPD vyvolávající strach, než pro skutečnou levici. V tomto směru, tedy sociální demokraté zůstali nevinní a do budoucna také možná bez poskvrny.

 

            Ze společné kandidátky však dnem 4. července 2020 sešlo a díky nedohodě vedení tj. Ústředního výboru ČSSD a krajskou organizací se začaly tvořit spekulace o několika možných scénářích, včetně možnosti dvou kandidátek, návratu mocné kliky kdysi a pravé ruky Jiřího Paroubka podnikatele z Teplic Petra Bendy, či další masivní odchod členů. Paradoxně však jak stránky krajské organizace ČSSD tak celostátní web, zůstává k této záležitosti mlčící.

 

            Krajské sociální demokracie a její web pro změnu mlčí jíž od 4.3.2019, tedy více jak rok. To byla doba, kdy se sociální demokraté chtěli zviditelnit tím, že vypoví koaliční smlouvu na kraji s KSČM a SPD/SPO, aby potichu zase za chvíli, po mediálním křiku, se vrátili na své krajské radní židle. A tak vlastně ani nevíme, zda jedna z mála levicových stran v kraji s dlouholetou tradicí, od onoho data 4.3.2019 žije. Vzhledem k tomu, že se jedná ale o vládní stranu s několika poslanci, senátory a členy vlády, nezbývá než konstatovat, že se spíše jedná o stranu s klinickou smrtí, když jí v rámci Ústeckého kraje nestojí ani zato informovat své potenciální voliče a příznivce o své práci.

 

            Se sociálními demokraty to tedy vypadá špatně, stejně tak jako s KSČM, kde se vedení kraje do budoucna zřekl hejtman Bubeníček a lídrem se stal neviditelný starosta – dnes již nestarosta malé obce Radek Černý. SPD sice posílila o zmiňovaného poslance Foldynu, ale zároveň ztratila vznikem dalšího populistického hnutí Trikolóra a s ní se také bude přetahovat o radikální voliče. Tento boj pak také může skončit 4% - 4% a nepřeskočením oné pomyslné hranice.

            Vypadá to tedy, že současné koalici odzvonilo, ale řekněme si na rovinu, jestli ta nová varianta s možností vítězství pravicových stran, které zde zavedly ony „losovačky“, stamilionové dotační podvody a které nyní bude řešit Krajský soud, bude ta nejlepší vize pro náš kraj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vondrouš | čtvrtek 23.7.2020 18:27 | karma článku: 17,47 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Trochu neférová Přísaha

22.2.2021 v 17:23 | Karma: 22,38

Jan Vondrouš

Arogance mocných nezná mezí

19.2.2021 v 12:01 | Karma: 29,38

Jan Vondrouš

Hamáčkova logika

30.7.2020 v 7:44 | Karma: 22,41