Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má se snížit volební právo z dnešních 18 let na 16? Já myslím, že ne.

V době první republiky mohl volit každý občan starší 21 let. Až těsně před volbami roku 1946 komunisté prosadili snížení volebního práva z 21 na 18 a dobře věděli proč.

Všeobecné volební hlasovací právo pro muže i ženy u nás platí od vzniku Československa. Byla to na tu dobu moderní věc, protože například ženy v některých státech nemohly volit ještě na začátku 50.tých let. Toto právo zakotvila ho Ústava z roku 1920 a takzvané pasivní volební právo (tedy možnost volit) dala všem lidem starším 21 let.

 

Jenže pak přišel rok 1946 a s ním první (bohužel zároveň poslední) svobodné volby. Dalo se předpokládat, že vyhrají komunisté, ale i síla národních socialistů byla nemalá. Proto se nakonec díky komunistům podařilo prosadit, aby došlo ke snížení tohoto volebního práva z 21 na 18. Proč? Byl to chladný kalkul. Zatímco starší ročníky byly znechucené starým mocnářstvím, tím jak dopadla první republika i poválečným vývojem, ona mladá krev se dala lehce ovlivnit. Stačilo jen nahlas říkat, že to byly ony sovětské tanky, které nás ochránily a ochrání i do budoucna. Co na tom, že mnoho těch tanků bylo vyrobeno v USA a přes Severní ledový oceán dovezeno do válkou zničeného Sovětského svazu. Co na tom, že Plzeň osvobodili američtí vojáci a mohli dojít až do Prahy, kdyby se J. V. Stalin neusmyslel, že do sféry jeho zájmu, spadne i Československo.

A tak komunistická strana vyhrála roku 1946 volby v Čechách (na Slovensku však ne) a díky silovým ministerstvům se dobře připravila na puč v roce 1948. No a ti mladí, plní ideálů, byli jen opět zneužiti, protože místo krásných zítřků je čekala měnová reforma z roku 1953, mnoho let trvající přídělový systém, ty horší a revoltující pak práce v nápravných táborech.

Dnes se opět začalo mluvit o snížení volební hranice. Říkám si proč? V osmnácti letech se člověk stává dospělým. Stává se odpovědným sám za sebe a to i trestně. Proč by tedy měl mít výhodu v 16 letech a přitom nebýt za nic odpovědný, respektive být považován za mladistvého v určitých věcech (jako např. trestní odpovědnosti). Nemyslím si, že by to prospělo mladým a hlavně tím předáváním odpovědnosti bychom je v podstatě připravovali o mládí. Neříkali bychom už, jsi dospělý dnem, kdy ti bude 18, ale že jsi dospělý v šestnácti, protože přeci od té doby už máš nějaká práva. Je to nesmyslné a nejednotné.

A pak si také říkám, proč s tím přicházejí Starostové a proč jsou na tuto diskuzi připraveni komunisté. Obě tyto strany nemají pevné stranické jádro. Starostou můžete být, a pokud vám v rámci komunálu skončí období, jaksi samotní starostové na vás nepohlížejí příliš mile. Nejsou schopni si vytvořit členskou základnu. Komunisté zase o tu členskou základnu přicházejí, protože vymírají. A protože ti starší je znají velice dobře a zcela jistě se k nim nepřidají, jediné, na koho mohou cílit, jsou ti nejmladší. Proto se jim to hodí také.

Já jsem ale proti. A možná bych tu hranici i naopak posunul zpátky na 21. Každopádně to spojení s plnoletostí bych neměnil směrem dolů vzhledem k věku zcela určitě. A co vy?

Autor: Jan Vondrouš | sobota 20.4.2019 17:12 | karma článku: 32,15 | přečteno: 839x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Proč se nepřihlásím k Evropské národnosti!

V současné době někteří politici veřejně agitují za přiznání se k jakési Evropské národnosti. Tomuto jejich počinu nerozumím a zdá se mi spíše jako obyčejná zlodějina.

27.3.2021 v 9:17 | Karma: 29,96 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Trochu neférová Přísaha

Tak se nám pan bývalý policejní kriminalista Šlachta rozhodl, že změní politické prostředí a díky své čestnosti a erudici se dá opětovně do služby státu v podobě politiky a tedy i kandidatury do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

22.2.2021 v 17:23 | Karma: 22,38 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Arogance mocných nezná mezí

Já jsem king! A kdo je víc? Asi tak by se dal popsat včerejší fotbalový zápas Slavie, který sice proběhl v rámci všech bezpečnostních a hygienických pravidel správně, avšak ulpěla na něm jakási morální pachuť.

19.2.2021 v 12:01 | Karma: 29,38 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Hamáčkova logika

V poslední době se rozhořela diskuze o kandidátce za ČSSD v Ústeckém kraji. Snad největším rekordmanem v nelogickém myšlení se stal sám předseda Jan Hamáček.

30.7.2020 v 7:44 | Karma: 22,41 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Vyklidí levice pozice? Aneb proč sociální demokraté mlčí?

Sociální demokraté dnes v rámci republikové kampaně představili kandidáty do Senátu PČR. Tak trochu jsem očekával, že se dozvíme i konečné stanovisko o kandidátce do Ústeckého kraje. Přeci jenom, podání kandidátky má být v úterý.

23.7.2020 v 18:27 | Karma: 17,47 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
člen strany VIZENS,  autor je podnikatelem v oblasti obchodu a vývozu skla, zároveň působí na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

kontakt: vondrous.j@centrum.cz

web: www.vizens.cz

Seznam rubrik