Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přestat kouřit?

Každý už dnes opravdu ví, že kouření škodí zdraví. I vy, i já i výrobce cigaret i stát. Když jsem potkal svoji budoucí ženu, kouřila už osm let a to od mala. Opravdu hodně od mala. A protože o mě stála a mě kouření vadilo, rozhodla se, že zkusí přestat. Tohle je příběh se šťastným koncem a pokud se snažíte přestat kouřit berte tento článek jako takový malý návod.

Nikdy nepřestávejte kouřit sám-a.
Dle mého názoru, závislý človek, který vykouří krabičku denně, se odnaučí kouřit sám velmi těžko. Kuřák nemá tak pevnou vůli, aby byl schopen přestat bez pomoci druhého. Moje přítelkyně se držela hlavně díky mé pomoci. První měsíc bez cigarety byl opravdu velmi krušný a tak jsem to bral jako velmi zajímavý test našeho vztahu. Pomoc také může kouřící rodina, která může domácí kouření úplně omezit. Ovšem pomoc partnera nestačí. Vaše tělo vyžaduje nikontin a bez něho je to velmi těžké.
Pomoc v lékárně
Při naším boji s ochuzeným mozkem o nikotin jsme zkusili doping v podobě podpůrných prostředků z lékárny. Zkusili jsme žvýkačky, ze kterých pálila žáha a byly velmi nepřijemné (ještě nebyly na trhu ty s ovocnou příchutí). Vůbec nepomáhaly, zpusobovaly spíš bolesti v krku a pocit zvracení. Tak jsme zkusili inhalátor, který se používá podobně jako cigareta.. Taky bez úspěchu. Bez efektu, chuť na cigaretu nezmizela a depresivní stavy taktéž zůstaly na denním pořádku. Zkusili jsme teda to, čemu jsme věřili nejméně. Náplast. Nebudu jmenovat značku, ale nejdříve jsme používali 16h (na noc se sundavaly) a potom jsme přešli na 24h. A hurá, úspěch. Žena úplně přestala toužit po cigaretě a nálada se rapidně zlepšil. A teď jedno varování. Aplikujte je opravdu pravidelně dle návodu! Pokud je opravdu používáte, jednodenní vysazení zpusobí snad ještě hořší reakci než kdykoli předtím. Nekonečná deprese, zimnice, taková divná klepavka, kdy o sobě postižený prakticky neví.
Zrušte rituály
Pokud jste ráno zvyklí dát si kafe s cigaretou, nebo si zapálit na své oblíbené cestě na autobus (k autu), raději pijte něco jiného nebo běžte jinou, klidně delší cestou. Je to nutné. Ideální je třeba změnit prostředí úplně. Vím, že ne vždy to jde. Ja si svou ženu nastěhoval k sobě a tak všechny své rituály úplně eliminovala. Co se zapomenout nedá, je návštěva restaurace či hospody = alkohol = cigareta. Má žena to nahradila vanilkovým doutníkem. A to z toho důvodu, že se jich nedá vykouřit mnoho a svým způsobem to přece není cigareta, ale doutník. A ikdyby, nedělejte si hlavu ze dvou či tří cigaret na nějaké oslavě. Náplast vám další den opět pomůže. Ideální je se takovým akcím na měsíc, či dva úplně vyhnout.
První změny
Když jsem svou budoucí ženu poznal, přestala kouřit kvuli mě. Kuřák je totiž natolik smířený se svým zlozvykem, že změna je pro něho naprosto mimo smysly chápání. Proč by měl přestat? Kvuli zdraví? „Na něco přece umřít musím“. Jak jste poznali z textu.. první měsíc bude na odvykání asi nejhorší. Ano opravdu je, ale po měsíci už přichází první ovoce. Začínáte cítit vůně, které jste dřív nikdy nezaznamenaly. Najednou má jídlo vícerochutí a tak vám chutná i to co vám dříve přišlo bez chutě. Už to mou ženu natolik nadchlo... no těžko se to dá popsat slovy.
Váha cigarety
Po třech měsících jsme náplastě úplně vysadili a opravdu už nebyly potřeba. Každý si myslí, že když přestanete kouřit, přiberete na váze. Ano, převážně to tak je. Chodili jsme kvůli tomu 2x až 3x týdně cvičit a váha tak zůstávala, ba dokonce i klesala. Bohužel pracovní vytížení nás vyhodilo z rytmu a museli jsme cvičení na 2 měsíce vynechat ... no a už se to s náma (s ženou) vezlo. Při odvykání kouření není problém přibrat 20-30kg. Jídlo totiž chutná úplně jinak.. víc... a vy podvědomě cigaretu nahrazujete cukry a tuky. Mě to ovšem nevadí. Shodit kila je jednodušší než přestat kouřit. Je to podobná procedůra, ale rozhodně méně bolestivá.
Teď už je to rok a má žena na cigaretu ani nepomyslí. Občas se do mozku nikotinová chuť vloudí, například při nějaké stresové situaci, ale není tak velká aby donutila tělo k akci = koupit cigarety. Vyléčený kuřák už také svět vidí úplně jinak a snaží se pomoc těm co stále kouří. Jak by se to teda dalo shrnout?
Najděte si motiv, proč chcete přestat. Najděte si přítele, který vám pomůže, najděte si vyhovující doping, změnte prostředí kolem vás a sportujte.
PŘEJI HODNĚ ZDARU!!

Autor: Vojtěch Novák | neděle 9.3.2008 3:11 | karma článku: 15,32 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Vojtěch Novák

NOVÉ UDÁLOSTI, KTERÉ NEBYLY

Chtěl jsem původně napsat nějaký složitý rozbor, proč se mi události nelíbí a nakonec jsem si řekl, že nejlepší to bude s timecody, jako když děláme offline edit.

3.4.2012 v 12:00 | Karma: 21,36 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Novák

Pojďme zablokovat GE Money Bank!

Osoba mi blízká má účet u GE Money Bank. Z nějakého zběsilého důvodu jsme si tuhle banku kdysi vybrali a až teď jsem zjistil zajímavou věc, která by mohla zajímat všechny hackery.

4.10.2011 v 18:32 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Novák

Jak vytvořit účelovou reportáž!

To že TV Nova často vytvoří zaujatou reportáž a to jen proto aby mohla šokovat, to všichni víme. Tentokrát se to týkalo mé práce a tak se prostě musím ohradit. Ve posledních Střepinách nám odhalili novou závislost. Říká se ji Netholismus a je to "prej závislost virtuálních drogách. Na počítačových hrách a internetu. Celá definice je ale trošku odlišná a redaktorka Michaela Nová to samozřejmě úmyslně překroutila.

1.7.2010 v 17:18 | Karma: 17,60 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Novák

Mladí se na televizi nedívají!

Ano, jak napsal kdesi na digizone pan Potůček: "Dělat televizi pro mladé je sebevražda". Mladí přece mají internet, baví se v klubech, fetují v podchodech a o televizi se pranic nezajímají. Ale proč to tak je? Je to tím, že je pasivní zábava nebaví? Proč teda sledují klipy na YouTube nebo na Stream.cz?

2.2.2010 v 20:20 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Kultura

Vojtěch Novák

Otevřený dopis DPP

Když jsem ve zprávách zaslechl zprávu o tom, že se blíží stávka Dopravního podniku, neboť se město nedohodlo s odbory, ještě jsem ani nepronikl do problému a už jsem byl na straně města. Asi si budete říkat, že jsem nějak zaujatej nebo co... Ano je to tak jsem silně zaujatej. Poslední dobou jezdím MHD docela často a to ne proto, že bych podporoval nátlakovou skupinu cyklistů a jiných zelených, ale prostě proto, že na Václavák se nejrychleji dostanu právě sockou.

26.11.2009 v 1:12 | Karma: 37,26 | Přečteno: 7484x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nejpracovitější na světě? Číňané slaví nepřeberné množství svátků a umí to rozbalit

2. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně O Číňanech si řada lidí myslí, že jsou suchaři. Opak je ale pravda. Umějí za to pořádně vzít a...

Bůh matka a strašení peklem. Redaktorky podstoupily křest v korejské sektě

2. června 2024

Premium Chcete se dozvědět něco o Bůh Matka? ptají se Korejci s tabletem kolemjdoucích na pražské ulici....

Je lepší být připraven na černý scénář. Lotyši opevňují hranici s Ruskem

2. června 2024  19:56

Na místech, kde dřív ráz krajiny nerušily ani stanice pohraničníků, nyní vzniká hluboký příkop....

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  19:40

Celkem osmnáct lidí včetně dětí zranil blesk, který v libereckých Vratislavicích uhodil do stromu....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Grafik freelancer.
6 let pracoval na celosvětově úspěšné hře Operace Flashpoint. Je majitelem grafického studa TRIPSI, které (například) produkuje herní pořad RE-PLAY

Seznam rubrik