Jak řešit epidemii pohledem sociologa

Je snadné kritizovat vládu za to, že k současné koronavirové krizi přistupuje nesprávně. Jak bychom ji ale měli řešit? Nabízím pohled sociologa – poradce.

Jak řešit epidemii? Pohledem sociologa - konzultanta specializovaného na řízení vztahů a komunikaci změn to vláda dělá momentálně nesprávně. Jistě, můžeme ji kritizovat, ale v bouři kritiky zmizí odpověď na otázku, jak by se to tedy mělo dělat. Nabízím tedy řešení.

V prvním kroku je potřeba uklidnit veřejnost. Nultým předpokladem k tomu je ukončení zveřejňování nicneříkajících, ale mimořádně návykových "čísel" nakažených, která veřejnost pouze matou a navíc se vůči nim už stává rezistentní. Následovaly by kroky vedoucí k tomu, aby média přestala virem "strašit". Nejhorší případy, nejčernější scénáře, katastrofické předpovědi a podobné bezcenné, avšak velmi emocionální informace, na kterých se přiživují samozvaní odborníci všech velikostí, potencují u veřejnosti strach a snižují míru racionální reakce. Pokud jde o samotná opatření, výrazně bych je "proškrtal", tj. omezil na nezbytně malou funkční míru směřující k ochraně rizikových skupin a zdravotnického systému. Vedle nich bych ale zavedl seznam dobrovolných doporučení, jak se chovat ohleduplně a bezpečně, a tato doporučení pozitivně komunikoval občanům jako osvětu, a to ústy jedné, pro tento účel vybrané důvěryhodné a odborně způsobilé osobnosti, povězme "tváře" řešení epidemie. Kombinace všeho výše uvedeného by vedla ke snížení dnes příliš vysoké míry reziduálního stresu ve společnosti, zvýšení ochoty respektovat nastavená opatření, a hlavně nezávazná doporučení a k tomu, že by se lidé chovali zodpovědně, ale současně v rámci možností "normálně", protože právě to je to, co chceme a potřebujeme.

Netvrdím, že co jsem popsal výše, je jediné správné a dokonalé řešení, ale s ohledem na to, jak situace vypadá nyní, a s ohledem na zkušenosti s "pacifikací" menších, ale podobných problémů ve firmách jsem přesvědčen, že je to krok správným směrem. Přeji vám hezký den a pevné nervy.

Tento text jsem původně napsal jako aktualizaci na své stránce na Facebooku. Zde jej zveřejňuji na základě zpětné vazby a na popud čtenářů, kteří by jej rádi nabídli i lidem kteří Facebook nepoužívají a nebo jej nemají rádi.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 12.10.2020 8:00 | karma článku: 18,86 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,99