Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak obnovit důvěru ve vládnutí

Nejspíše jste zaregistrovali řadu novinových titulků na téma „vláda způsobila krizi důvěry“. Co ale může udělat kabinet a co by měli moudří politici proto, aby veřejnost začala opět vedení státu důvěřovat?

Vlády se střídají, politická reprezentace přichází a odchází. Stejně tak se mění i problémy, které musí vlády řešit.  Pokud chce být jakákoli vláda schopna řešit problémy, potřebuje pro to nutně mít důvěru občanů.

Současná vláda svým přístupem k řešení koronavirové krize značnou část důvěry veřejnosti ztratila. Co může za této situace udělat pro to, aby ji obnovila? Co lze udělat pro obnovení důvěry ve vládnutí? Političtí „aktivisté“ a řada komentátorů by v tom měli jasno; odstoupit, vyměnit. To ale není řešení, kdokoli další by přišel na její místo, si problém důvěry přinese již sebou. Řešení je tedy spíše snažit se aktivně jednat.

Nechci a nebudu tento problém rozebírat politicky, ale pokusil jsem se na něj podívat pohledem konzultanta, ostatně vláda mnohokrát proklamovala, že hodlá řídit stát „jako firmu“, a tudíž jsou její ministři vlastně manažeři. Co bych tedy dělal pro obnovení důvěry ve vedení firmy, tedy vládnutí?

Prvním krokem by byla revize stávajících rozhodnutí, konkrétně mám na mysli „protivirová“ omezení. Exekutivním rozhodnutím bych je zredukoval na to minimum, které lze snadno vymáhat a které přináší co nejvyšší doložitelný účinek. Toto rozhodnutí je potřeba provést jako první a relativně rychle, protože právě chaotická, z pohledu veřejnosti nesmysluplná a mnoho nezamýšlených důsledků mající (co je to se dozvíte v tomto videu) opatření, jsou základem snížené důvěry.

Druhým krokem by bylo nastavení jednotné komunikace směrem k občanům. Je potřeba mít jednu, důvěryhodnou, veskrze pozitivní osobnost, která bude za vládu komunikovat její klíčová rozhodnutí. Není potřeba bát se na tuto pozici umístit zcela nového člověka, není však vyloučeno, aby to byl někdo ze stávajících ministrů. Chytrým tahem by bylo přibrat do pozice komunikátora představitele opozice.

Dalším krokem je nastavení jednoduchých a nepřekročitelných „pravidel hry“. Není důležité, že nevím, kdy udělám to či ono rozhodnutí, ale občané potřebují vědět za jakých okolností ho provedu. Vláda by měla nastavit jasná pravidla, podle kterých bude fungovat, a ta následně striktně dodržovat a neměnit.

Posledním, a zdaleka nejdůležitějším, je pozitivní narativum. Nejen veškerá komunikace, ale i rozhodování by se mělo nést v pozitivním duchu: co děláme, k čemu směřujeme, proč to děláme právě takto. U důležitých rozhodnutí, která se dotýkají života občanů, je důležité argumentovat. Rozhodnutí jsme udělali z těchto důvodů a očekáváme tyto výsledky.

Kroků by mohlo být více, ale tyto jsou zcela minimální a nezbytné. Jejich cílem není se občanům zalíbit, ale ukázat, že vím, co dělám, a že se držím svých vlastních pravidel, která jsou nadto srozumitelná pro všechny, kterých se dotýkají. O konkrétních bodech je možné samozřejmě vždy jednat, stejně tak ne každý politik se bude líbit každému, ale transparentnost a předvídatelnost jsou nezbytným minimem pro řešení krize důvěry, a to ať už ve firmě, nebo ve státu.  Pokud chce česká vláda obnovit důvěru ve své vládnutí u veřejnosti, měla by se vydat tímto směrem. Kdo konkrétně v ni sedí je podružné.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 2.11.2020 9:00 | karma článku: 9,22 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma: 16,32 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik