Co kryje prezident?

Nedělní projev prezidenta Zemana vyvolal v České politice bouři ve sklenici vody. V bouři názorů a protinázorů však zapadlo to nejdůležitější: o prezidenta dost možná vůbec nejde.

Základní poučka všech kouzelníků a iluzionistů je, že nejdůležitější je vždy to, co dělá rukou, na kterou se mu nedíváte. Pokud se tedy díváte kouzelníkovi na levou ruku, zaručeně vás klame pravou a naopak.  Tatáž poučka platí i v politice pouze s tím rozdílem, že veřejnost se nedívá přímo, ale očima médií.

Projev prezidenta Zemana vyvolal zaslouženou bouři ve sklenici vody. Z pohledu zaangažovaného pozorovatele byly reakce na něj přesně dle očekávání, ostatně věřím tomu, že hodně komentujících si tím, co řeknou, bylo jisto dávno předtím, než byl projev odvysílán. Prezident je kritizován, obviňován z toho, onoho, i když média dávají větší prostor těm, kteří jsou proti němu než těch, kteří ho podporují, je třeba dodat, že i takových hlasů je poměrně dost. To vše má jeden důležitý společný atribut: přes aureolu národních zájmů, bezpečnosti, špionážní aféry a potenciálního státního terorismu, ve skutečnosti vlastně o nic nejde.

A tak se nabízí otázka: zda se za tím vším švitořením náhodou nenachází něco, co není vidět. Zda náhodou jak projev, tak všechny ty reakce na něj nejsou ve skutečnosti spíše vítaným odvedením pozornosti médií, veřejnosti a velké části politické scény od něčeho jiného, co může mezi tím probíhat pod povrchem, mimo pozornost a tedy efektivněji.

Nebylo by to poprvé. Prezident Zeman v podstatě od počátku své politické kariéry využívá toho, že jej část politických i mediálních hráčů prostě nemá ráda, a že pokud se dostatečně podráždí, je ochotna věnovat mnoho energie a pozornosti sice hlasitému, avšak zcela bezzubému křiku. Stimulace tohoto křiku může být využita k posílení pozice u vlastních voličů, relativizace doposud vcelku jednoznačné situace anebo právě odvedení pozornosti od něčeho důležitějšího.

Co to je (pokud něco)? Nevím, ale odpověď by mohli najít novináři. Co důležitého se děje od doby, kdy „praskly“ Vrbětice, respektive úloha ruských tajných agentů v jejich výbuchu? Odpověď na tuto otázku by možná byla i odpovědí na onen projev, a všechny reakce na něj.

Hezký den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 26.4.2021 8:00 | karma článku: 25,07 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,99