Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strach jako volební program

Opakuje se to stále a nejen u nás. Místo pozitivního programu se masám nejprve vyloží katastrofický scénář a poté nabídne spasitel s jednoduchým receptem. A stále to zabírá....

Zkuste si jednou zapnout večer televizi a udělejte si malou statistiku. Čárka za negativní zprávu, kolečko za pozitivní a třeba čtvereček za neutrální. A zjistíte, že čárky převažují bez ohledu na stanici (jistě bude těch čárek více třeba u stanice Nova či  Prima, které je přímo vyhledávají, ale i Česká televize nebude zásadně zaostávat). 

Témata negací jsou rozličná. Povodně, hurikány, nezaměstnanost (u nás nyní v pozadí), vraždy, soudy se zločinci, bouračky na cestách. Poslední měsíce i evergreen muslimského tématu v Evropě a zločiny migrantů. Po hodinové masáži, v níž se jen zřídka objeví cosi pozitivního, nám moderátorka tymolínovým úsměvem popřeje klidnou a ničím nerušenou noc. 

Odcházíme spát a mozek začíná zpracovávat paměťové stopy dne. Ty, které sebou nesou silnou informaci, ukládá přednostně a trvale. Takže naše tělo, mozkem řízené, se stává jakýmsi skladem všech negativních zpráv, které způsobují permanentní ohrožení nás samých. Člověk se poté stává pomyslnou nádobou strachu, která jej začíná ovlivňovat v každém jeho vědomém konání. Co když ta jinak oblečená žena má kolem pasu ovázaný amonál? Co když ten černý pán je terorista a chystá se cosi provést ? /již se stalo v Uherské Hradišti/.

Volby do parlamentu ČR jsou u některých stran přímo žní strachu. Prostým nahlédnutím do předvolebních letáků či billboardů okolo cest se dozvídáme katastrofické scénáře a současně i jejich jednoduchá řešení. Letošním evergreenem jsou muslimové a islám, (minule to byli kupříkladu Romové, kteří se letos vůbec neobjevují v žádné z politických debat). Další hrůzou je možné zavedení eura. Strašáky jsou Evropská unie a NATO. Jsem si jist, že za 4 roky bude problém migrantů zcela okrajový, pokud ještě nějaký a v centru bude nový nepřítel. 

Nahlédnutím do sestavy volebních lístků se přesvědčíme, že tomu tak skutečně je. Existuje třeba strana Rozumní, u nichž je za jejich názvem uvedeno "stop migraci a diktátu EU". Nešťastná třináctka u letošních voleb patří straně, která se jmenuje Blok proti Islamizaci - Obrana domova. Dalším zásadním politickým subjektem je strana pod číslem 19 s názvem Referendum o Evropské unii. Jen okrajově zmiňuji stranu pana Okamury, kde česko-japonský míšenec tvrdě horuje proti migraci a chce rasově unifikovaný stát. Komunisté jako extrémistická strana nestojí za bližší komentář.

Zmíněné subjekty kupčí se strachem občanů a nabízejí rázná řešení. Podstatou jejich existence je negace. Každý začínající výzkumník vám sdělí, že žádnou teorii či definici nelze postavit na negaci čehokoliv. Jde o staletí vyzkoušený a osvědčený model. Že tomu tak není u poměrně důležité věci, jakou je zastupitelská demokracie, je s podivem. Co budou třeba dělat poslanci strany 19, pokud by referendum proběhlo? Rozpustí se, protože raison d´etre jejich existence pominul? Nebo již zmínění "Rozumní", až se migrace zastaví a třeba po referendu opustí Česká republika EU?  To se nejspíše nedozvíme. 

Tyto strany nechtějí přemýšlivé jedince, kteří jsou schopni vidět o cosi dále, než jen volební billboard. Jak již napsal před několika sty lety Étienne de la Boetié ve své knize Rozprava o dobrovolném otroctví: "Je s podivem, kolik lidí je ochotno se dobrovolně vzdát své svobody a předat ji tyranům. kteří se nemohou prokázat jinou mocí, než tou, která jim byla svěřena?"

Je to snadné, vyděsit společnost a nalézt společného nepřítele. Mnohem snadnější, než stimulovat občany, aby vyhledávali pozitivní společenské jevy a snažili se je prosadit. Sdělit jim, že k lepší společnosti a prosperitě nevede cesta přes negaci čehokoliv. Že svou vlastní budoucnost mají ve svých rukou a že za své zástupce mají volit ty, kteří je neděsí, ale nabízejí pozitivní směr. 

Ale to se v televizi nedozvědí....

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 18.10.2017 10:48 | karma článku: 35,55 | přečteno: 2962x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Quo vadis, Česká lékařská komoro ?

Média stále přinášejí další informace, že je čím dál tím větší problém najít odpovídajícího specialistu v terénní praxi.. Zdá se, že jednou z příčin bude i organizace, původně zamýšlená jako stavovská - ČLK.

30.1.2024 v 14:31 | Karma: 39,30 | Přečteno: 3692x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Má ještě někdo iluze o tom, co se děje v pásmu Gaza?

Média přinesla znepokojivý údaj, že pracovníci UNRWA (organizace, která se stylizuje jako pomoc pro uprchlíky v pásmu Gaza), se zúčastnili páchání zhovadilostí dne 7.10.2023. Podporující státy ukončily financování.

28.1.2024 v 14:10 | Karma: 42,38 | Přečteno: 3462x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes je den holocaustu

27. leden je celosvětově připomínán jako Den holocaustu. V tento den Rudá armáda dorazila k branám koncentračního tábora Osvětim, kde nalezla sedm tisíc přežívajících lidských bytostí.

27.1.2024 v 7:14 | Karma: 30,33 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Novinky ze světa financí

Dnešní den jsem opět zaznamenal těžkou finanční ztrátu. Měl jsem možnost vydělat nepatrných 78 miliónů kanadských dolarů. A mám kulové.

23.1.2024 v 14:45 | Karma: 28,63 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Případ Cimický může být přelomový

V tomto roce jde zatím o nejsledovanější soudní kauzu. Před spravedlností stojí renomovaný psychiatr MUDr. Jan Cimický, obviněný ze závažných trestných činů sexuálního obtěžování a zneužití svého profesního postavení.

17.1.2024 v 15:37 | Karma: 42,01 | Přečteno: 4549x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,87
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám