Pokuta 200 litrů Pražskému hradu

Dle dnešní zprávy hrozí kanceláři presidenta republiky pokuta dvěstě tisíc korun za to, že neoprávněně skartovala některé písemnosti

Představte si modelovou situaci. Pojedete s odpuštěním jako prase autem, třeba přes vesnici a to místo padesátky stovkou. Na konci vsi vás blikající majáček odvede stranou a dopravní hlídka vám objasní, za co vypláznete poměrně tučnou pokutu. Poté vám druhý z policistů sdělí, že těch několik tisíc neplatíte vy, ale že to zacvaká český stát, takže můžete v klidu pokračovat.v jízdě a nejspíše stejným stylem jako doposud. 

Že je to absurdní? Ale jistě, nic takového se vám nemůže stát. S jedinou výjimkou a to je v případě osazenstva Pražského hradu. Pamatujeme všichni, že za lež o Ferdinandu Peroutkovi, kterou v rauši pronesla hlava státu, se mělo jeho vnučce omluvit a náklady uhradit Ministerstvi financí ČR. Tedy nikoli "pachatel", ale my všichni, neboť náklady na provoz MF platíme my všichni z našich daní. 

Hradní ekipa po obdržení tajné zprávy o teroristickém činu v muničáku Vrbětice provedla neodkladnou skartaci tohoto spisu. Zpočátku jsme byli infomování, že šlo o omyl, nyní se hledají na Hradě důvody pro legalizaci tohoto kroku. Pokud by byl presidentem někdo ctihodný a nikoli duševně i fysicky zchátralá troska, pokud by okolo něj byli opět mužové a ženy ctihodné a nikoli ruský emisar Nejedlý a trestně stíhaný arogantní kancléř Mynář, nemající doposud a nejspíše již nikdy bezpečnostní prověrku, dalo by se o omylu uvažovat. 

Za okolností, že v době ničení dokumentu byla přítulnost Miloše Zemana k svému kamarádovi z Kremlu na nejvyšším stupni a naše bezpečnostní a informační služba byla jeho ústy dehonestována, je tvrzení o omylu velmi pochybné a nejspíše mu nevěří ani pár posledních skalních voličů končící hlavy státu. Samotný fakt, že jedinci typu pana Mynáře či Nejedlého mohou bez jakéhokoliv omezení prohlížet tajné dokumenty a dokonce je ničit, je dokladem zhovadilosti presidentské kanceláře. V každé jiné jen trochu normální zemi by za stejný čin kancléř týž den letěl, aniž by stačil zavřít dveře, u nás se nic neděje a maximum možného je, že pokutu opět, jako už tradičně, zasolí občané českého státu a nikoli pachatel.

Můžeme být ale v klidu. Miloš Zeman nejspíše dokončí svůj mandát a odebere se do věčného zapomnění, pan Nejedlý si bude užívat svůj důchod v nějaké klidné zemi, podobně jako Viktor Kožený v Belize, nejspíše jej bude následovat i bývalý kancléř Mynář, když předtím možná výhodně střelí státem dotované stavby v Osvětimanech. A český daňový poplatník si oddechne v naději, že příští osazenstvo už nebude provádět věci, na něž bude muset sáhnout do své portmonky. 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 24.5.2022 17:47 | karma článku: 41,38 | přečteno: 3430x