Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moc bezmocných

Od doby vzniku slavné eseje Václava Havla uplynulo 38 let. Časový odstup i změna společenských poměrů nijak neubraly na její aktuálnosti. 

Václav Havel se zamýšlí na možnostmi jedince v soukolí mašinerie diktatury tzv."proletariátu", což byla ve skutečnosti vládnoucí komunistická klika, podporovaná tzv. socialistickým společenstvím /rozuměj ústřední výbor komunistické strany Sovětského svazu/ a stojící na násilí, vnucované jinak smýšlejícím jedincům. Zatímco konformní většina společnosti přijala onen systém za svůj a naučila se v něm žít, ti, co do něj nechtěli patřit, se stali nebezpečnými, neboť de facto bořili zaběhnutý systém, kde lež, o které všichni věděli, že je lží, byla bez reptání přijímána, zatímco pravda, o které všichni věděli, že je pravdou, byla establishmentem a onou konformní většinou veřejně odmítána.

Představa, že s pádem socialismu zmizí ona přetvářka, byla nejspíše nějakou dobu reálná, poslední léta však ukazují, že se vrací se zoufalou úporností, o které jsme tak nějak doufali, že bude spíše léty mizet. Společnost, která na vedoucí místa - a to v nezpochybnitelných svobodných volbách - staví jedince, kteří místo vize dalšího rozvoje rodu Homo sapiens kšeftují se strachem, se pomalu opět blíží k oné popsané diktatuře, kdy je jiný názor prezentován když už ne jako zrada, tak přinejmenším jako zavrženíhodná úchylka, která patří na smetiště a s níž není třeba už ani polemizovat či ji vyvracet. Nositelé oněch jiných názorů jsou skandalizováni, jsou jim přidávána rozličná adjektiva, označující je za islamofily, sluníčkáře, havloidy a zaprodance Bruselu a na některých veřejných shromážděních jsou jim na transparentech rezervovány šibenice. 

Na vedoucí místa společnosti se dostávají jedinci, kterým je myšlenka vyššího mravního principu jako základního kamene rasion d´etre jenom balastem, jehož je třeba se zbavit a který považují za zbytečnou přítěž. Reagují na rezignaci společnosti, v níž se pravda a lež promíchávají v jednom nepoživatelném koktejlu, v němž tyto kdysi dávno zřetelně odlišné entity zrelativizovaly svůj význam natolik, že se je už téměř nikomu nechce rozklíčovat a to včetně novinářů, kteří z větší části pracují v žoldu oněch vysoko postavených jedinců. 

Tito lidé nabízejí snadná řešení všech současných problémů, o kterých dobře vědí, že nemohou fungovat. Místo poctivého rozboru stávající situace nabídnou populistický výkřik, který přehluší jak jejich svědomí, tak i případný opoziční názor.  Předpokládají, že ona konformní většina se proneseným výrokem uklidní a opět jim svěří onu moc, po které tak úporně baží. Zdá se, že to tak zatím funguje. Vysocí představitelé státu jsou přistiženi při lži či podvodu, za který by v pravé demokracii byli ihned odstaveni od možnosti jakéhokoliv ovládání společnosti a již nikdy - opakuji nikdy - by nemohli zastávat vedoucí funkce. V době diktatury - a to jakékoliv - je tento způsob vlády možný, je v podstatě na ní postaven. V době demokracie je popsaný systém známkou hrozící katastrofy, kdy demokracie zvolna, nepozorovaně přechází zpět do diktatury, kde ony prezentované šibenice pro odpůrce začnou být opět funkčním nástrojem. Tragické na tom je, že nikoli oni diktátoři, ale lidé je podporující jsou hybným momentem této konverze.

Téměř se nechce věřit, že první dochovaný text, pojednávající o výše napsaném, je starý více jak 500 let. Étienne de la Boétie ve své knize "Rozprava o dobrovolném otroctví" mimo jiné píše:"Jak je možné, že tolik lidí častokrát snáší vládu jednoho tyrana, jenž se nemůže prokázat jinou mocí, než tou, kterou mu lidé sami svěřili, jenž může škodit pouze do té míry, jakou jsou lidé schopni strpět, jenž jim může ubližovat pouze v případě, že oni sami se mu raději podřídí, než aby se mu protivili ?"

Dovolím si přesto vyslovit názor, že by v dnešní době mohla být aktuální esej "Bezmoc mocných". Společnost, která nežije v diktatuře, má stále ještě možnost učinit z oněch mocných pouze loutky pimprlového divadla, které se hodí pouze k rozesmání diváků. Musí však začít přemýšlet a to individuálně každý sám, jak moc je stižen oním dobrovolným otroctvím a zda je schopen se mu nijak nepoddávat či z něj vybřednout. Jestli je pro něj více určující jeho osobní názor, podpořený vlastní zkušeností a mravním základem, či se spolehne na ony lháře a kšeftaře se strachem, majícím v drtivé většině zcela iracionální základ. Jestli ponechá lháře a zloděje na místech, z nichž budou posléze ovládáni, či je pošle do věčného zapomnění jako patologickou úchylku jediného možného vývoje lidské rasy. 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 3.10.2016 12:35 | karma článku: 27,41 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Znalci

Mám na mysli cca 10 milionů českých občanů. Ať je téma jakékoliv, vyrojí se vždy a vždy přesně vědí, jak by to mělo správně a jak to ti jiní dělají blbě. Tragédii na FF UK nevyjímaje.

12.1.2024 v 14:16 | Karma: 33,95 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Nevadí, že byl gauner, ale byl náš

Tak lze v jisté zkratce přetlumočit událost, kdy se u hrobu posledního komunistického presidenta Gustáva Husáka poklonil premiér Slovenska a dva místopředsedové sněmovny

11.1.2024 v 8:02 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Referendum o zavedení eura bude festivalem demokracie.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že hnutí ANO bude požadovat vypsání referenda o zavedení eura jako jediné měny v České republice.

10.1.2024 v 12:31 | Karma: 26,75 | Přečteno: 693x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jak to, že mohl mít zbrojní průkaz?

Asi je jasné, o čem bude tento blog. Na internetu i mimo něj se řada novodobých mudrců zamýšlí nad příčinou tragédie na FF poukazem na vlastnictví zbrojního průkazu a množství držených zbraní. Vina je na policii a lékařích

30.12.2023 v 10:29 | Karma: 43,39 | Přečteno: 8431x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Opravdu jen slaboduchost?

Podle včerejšího sdělení Policie ČR je evidováno zhruba 60 případů, v nichž se někteří naši spoluobčané vyjádřili různou formou souhlasu k slovy obtížně popsatelné tragédii na FF Karlovy university.

28.12.2023 v 7:58 | Karma: 33,19 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,71
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám