Báječná léta s Baštou

V době stupňující se presidentské kampaně je třeba přijít s něčím, co zazní jako kulometná salva při Dvořákově Largu v Rudolfinu. Kulometčníkem je v tomto případě kandidát za SPD pan Jaroslav Bašta

Dalo se to čekat. A nejspíše to ještě není konec, protože tradice je holt tradice a tak přijít s něčím třaskavým těsně před volbou, aby se po ní ukázalo, že je to fake news, ale už se s tím nedá nic dělat, je u nás již docela zakořeněná.

Pamatujeme, jak byl Karel Schwarzenberg osočen z toho, že jeho manželka je nacistka. Pitomost, jako když vyšije, ale stačilo to, aby se několik desítek tisíc hlasů překlopilo na jinou stranu. Omluva po volbách byla výsměchem. O pár let později jsme masivně brzdili migraci a Drahoše, dáno alternativně inteligentním do podvědomí, že obojí je vlastně totéž. A také to stačilo. V porfoliu presidentských kandidátů je jeden, který před lety založil úspěšnou "složkovou" strategii, cosi jako obdoba StB a vedení svazků, s čímž má nejspíše i jistou praktickou zkušenost. Opět to nikomu až tak moc nevadí, dokonce není vyloučeno, že prostý lid čeká na nějakou tu explozi, aby si pošmákl na další zhovadilosti s následným hospodským vytahováním, že to přeci bylo už dávno všem jasné.

Politický bizár obohacuje kandidát SPD pan Jaroslav Bašta. Na plakátech s jeho portrétem a s nápisem, že odmítá válku, je i poznámka, že odvolá vládu. Možná by mu měl mozkový trust SPD vysvětlit, že na to prostě nemá z dikce Ústavy právo, což už kdysi koneckonců s lítostí sděloval i Miloš Zeman. Se svou proklamací by pan Bašta jistě uspěl na lidových shromážděních pod vedením pana Vrabela. ale celostátní presentace podobné blbosti je přeci jen už silná káva.

Aby toho nebylo málo, dal pan Bašta rozhovor ruské státní agentuře RIA novosti. Už samotný fakt, že kandidát na hlavu státu dává cca 10 dní před volbou rozhovor loajálním novinářům země, která vede bezprecedentní agresívní válku vůči jiné zemi, je silně na pováženou. Víme dobře, jak ruská strana prahne po všem, co je jen trochu mimo západní směřování jejich bývalých satelitů. Výroky Václava Klause či Miloše Zemana, které poškozovaly Českou republiku, byly citovány v hlavním vysílacím čase. Pan Bašta přirovnal Evropskou unii k bývalému Sovětskému svazu a to dokonce jako "neúspěšnou kopii". Jako kovaný trockista (bližší zde) uvádí obvyklé klišé, že vznik Sovětského svazu byla dobrá myšlenka prováděná špatnými lidmi. 

Pokud by pan Bašta místo čtení Okamurových fermanů zabloudil do knihovny pro jakoukoli historickou publikaci (nikoli však sovětských autorů), tak by se dočetl, za jakých podmínek byl jím adorovaný CCCP ustaven. Počty mrtvých se počítají v milionech, spíše však v desítkách. Země se budovala na podkladě otroků Gulagů, kde lidský život byl méně, než pšouknutí strážců, kde "politika" vedení země znamenala hladomor a kanibalismus. Do jím (a SPD) proklínané Evropské unie se stěhují (či donedávna stěhovali) ruští boháči, uřvaný komentátor Solovjev, který hodlá na Londýn a Paříž pouštět rakety, má vilu v Itálii atd. Děti ruských oligarchů v tomto "prostoru zla" studují na prestižních universitách. Pan Bašta prostě jede na oblíbeném koni, zvaném "zrušme EU a bude ráj". 

Jeho postup do druhého kola presidentské volby by byl na stejné úrovni jako vítězství FC Kopidlno nad Realem Madrid. Přesto je na pováženou, že tohoto jedince chce volit nikoli malé množství našich spoluobčanů, kterým se jeví jako ten nejvhodnější ze všech. Opravdu si jeho voliči myslí, že instalace zřetelného proruského kandidáta by pro naši zem byla tím nejlepším řešením? Že místo rozvážného jedince, kterého tato zem potřebuje po 10 letech vlády uštěpačného a pomstychtivého presidenta, tam bude jemu podobný? 

Bylo by to všechno k smíchu, kdyby to současně nebylo k pláči. Je tu však proti minulým letům jedna novinka. Zatím při posledních dvou přímých volbách bylo nutné kandidáta protistrany před volbou pomocí fake news dehonestovat, nyní si to činí pan Bašta dobrovolně a sám. 

Psáno pro www.blogosfera.cz

 

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 3.1.2023 5:54 | karma článku: 45,25 | přečteno: 7387x