Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dotaz do rádia Jerevan. Jsou Rusové naši bratři, nebo naši přátele?. Rozhodně bratři, protože přátele si člověk muže vybrat. 🫣😂

1 0
možnosti

Citace Husákova výroku: "Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť."

Večer jsem se díval na film Invaze podle Mlynářovy knihy; oživil vzpomínky, jaké lámání charakteru znamenala následující normalizace, a jak se do jejího počátku zapojily i mnohé "hvězdy" pražského jara.

Normalizační prověrky vystihuje dobový vtip: Víše ,že se přestalo zdravit "Čest práci"? - ??? - Kdo neztratil čest, ztratil práci, a kdo neztratil práci, ztratil čest.

11 0
možnosti
Foto

Srpen 1968 je potřeba hodnotit v kontextu dnešní doby.

A tak je dnes jasné, že tehdy nás přijeli okupovat Rusové, zatímco Ukrajinci nám tehdy poskytli bratrskou internacionálni pomoc.

5 17
možnosti

Kde se ty blaboly furt berou.

Kdyz uz, tak slo o akci bolseviku z Moskvy. Ti jednotlivi vojaci byli jen figurky na sachovnici, i kdyz se nekteri z nich chovali jako zvirata.

12 1
možnosti
Foto

Je vidět, že pan Vodvářka nedokáže srovnávat srovnatelné. Zato srovnávat nesrovnatelné mu jde dokonale.

Okupace ČSSR v srpnu 1968 byla tragedie, ale zdaleka se to nedá srovnat s Mnichovem, kdy Československo ztratilo velkou část území, nebo s Bílou horou, po kterém poklesl počet obyvatelstva o víc než polovinu.

3 16
možnosti

Ovšem Mnichov nenapáchat zdaleka takové ekonomické skody, jako Rusové. A i v myšlení lidí.

9 0
možnosti
Foto

Ano, očekávané lkaní týden před a týden po. Okupaci jsem zažil osobně. Bylo ještě něco neřešeno? Že mnoho lidí lhalo, že to netušili. Jako pamětník vím, že tomu předcházela celá řada událostí - mnohá jednání bůhvikde, společná vojenská cvičení Varšavské smlouvy. Takže buďto armáda neměla žádné zpravodajství (přesun půlmilionové armády včetně techniky se dost dobře utajit nedá), nebo nás tehdejší představitelé obelhali.

Nedivil bych se, kdyby pro posily ze SSSR tehdy požádali sami představilelé paskvilu "socialismu s lidskou tváří", protože se začal otřásat sám základ panství KSČ implementovaný čl. 4(?) tehdejší ústavy.

O událostech s mnohem drastičtějším dopadem, jako je mnichovská dohoda a německá okupace z 15.3.1939, včetně následných zrůdností, vládne v médiích mlčení. Místo toho jsme svědky účelových interpretací principu kolektivní viny.

5 11
možnosti
Foto

To horko , to horko...

9 0
možnosti

V kontextu doby:

„Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu, právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo to účinnější než cokoliv jiného a také trvalejší. Posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou obhajobu našich přátel mne v názoru pouze utvrdil,“

(Petr Pavel, 1987)

"Já jsem tam vůbec invazi nehodnotil a vůbec se o tom nebudu bavit,“

(Petr Pavel, 2022)

„Invazi z roku 1968 samozřejmě odsuzuji.

Všechny dokumenty by se měly hodnotit v kontextu doby."

(Petr Pavel, 2023)

Převzato z fb

8 0
možnosti

Ano, jiz 55 let co jsem opustil svoji vlast a hledal jsem neco klidnejsiho. Bylo mi presne 30 let kdy jsem v Breclavi prejizdel hranici. Zenat a dva synove vedle mne.

Zarekl jsem se, ze politika me nesmi vzrusovat a ze vse co budu delat, bude jen pro svoji rodinu. Jeste dnes "dekuji" (v uvozovkach) Breznevovi za tu "bratrskou pomoc". S lehkosti jsem prevzal i s manzelkou, to 18 mesicni odsouzeni (nepodminene odsouzeni) za nevraceni se z navstevy Vidne. To je minulost.

Co rici dnes o tomto dni pred 55 lety? Nic hezkeho. Bordel prvni tridy se zlodejnou podporovanou ceskou Ustavou, volby ktere nic neresi a mysleni tech ceskych, moravskych a slezskych obcanu stejne, jako za Husaka, kdy se normalizace v CSSR stala skutecnosti.

Mluvim o tom stale a budu psat dokud budu zit. Ta necinnost Cechu v dobe Bile hory, v dobe Kromeriskeho snemu a povstani v Praze roku 1848 a nestastny vznik Ceskoslovenska, ktery nedokazal mit spravedlivou organizaci statu pro vsechny obcany tech narodostnich skupin, ktere se nalezaly na tomto uzemi.

Tak to vidim osobne. Ten obrovsky dluh CR, kdyby byl investovan do prumyslu, ktery by spojoval ty chytre studenty s moznostmi vyrabet to ceske umeni a nasledovat Batu, Skodu, Krizika a tech dalsich, co dokazali vic, nez byt "montovnou" Evropy.

Zase jsem se rozepsal a zapomel byt shovivavy k cinitelum CR, kteri nas trapi uz 30 let. Z te "normalizace " se naucili jen lhat a podvadet, ale poitici musi byt takovi. Jinak by po nich ani pes nestekl.

Dekuji za vasi pozornost

11 0
možnosti

Dobre napsano, Jardo! Nekdy si myslim ze ceske dejiny skoncily v roku 1918, se zanikem ceskeho kralovstvi. Ceska kultura kvetla po staleti az do toho datumu; uzemni celistvost Kralovstvi zustala stejna po celou tu dobu (900 let!); slovo Cech bylo vazeno na celem svete; ceske vynalezy a vyrobky byly prijimany na celem svete... Po roce 1918 byly Cechy postupne rozkouskovany, znovu neobratne sklizeny, znovu rozkouskovany, a to bude pokracovat ad infinitum podle rozmaru okolitych mocnosti.

TGM, jakkoliv vzdelany, mel posadit posledniho sesazeneho Habsburka na cesky ttrun s podminkou ze je to docasne pokud se nenajde nejaky potomecek Premyslovcu, Lucemburku, Podebrada, atd. Republika, kterou prosazoval, byla jenom jeho chimera, fatamorgana, a taky se tak rozprskla!

4 0
možnosti

J44a95n 82K92o62z94l35e59r

20. 8. 2023 16:51

Nevotravuj !

1 11
možnosti
Foto

Vyhráváte první cenu v soutěži o nejvíce inteligentní příspěvek, pane Jane Kozlere. Přihlaste se o ni v administraci blogu idnes.

18 1
možnosti

Lež o bratrské pomoci vojsk Varšavské smlouvy a následném "dočasném" pobytu sovětských vojsk a vynucování souhlasu s touto situací byla největší zhovadilost, jaké se komunistický režim na českém národě dopustil. Není náhoda, že jedna z prvních záležitostí, které byly po listopadu 1989 uvedeny na správnou míru, byla právě tato lež. A nebylo to ani tak těžké, protože až na pár kovaných komančů tomu stejně nikdy nikdo nevěřil.

12 0
možnosti
Foto

No a vidíte od roku 1970 jsme se sovětskými vojáky udržovali Družbu. První, kdo je navštívil v kasárnách byl prezident Svoboda.Hezky jim poděkoval za pomoc. Pak tam jezdily zájezdy. Podružitse se sovětskými vojáky a něco koupit levného v jejich obchodech.

11 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,86
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám