O Usámovi na oslu a mostu v Minneapolisu

Podívejte se, jak souvisí – a přesto vůbec nesouvisí – zřícený most ve městě Minneapolisu s Usámou bin Ládinem. Nebojte, nebude to o tom, jak nám hrozí terorismus. Bude to o tom, jak se nám směje.

Nejdřív ale o tom mostu. Jsou totiž některé zprávy, které udělají další zprávy. V Americe spadl most a hned se začalo pátrat: hrozí to i u nás? Svým způsobem je to pochopitelné. Když Amerika přestane solit nebo začne joggovat, s vervou se toho chytí půlka světa.
Svým způsobem je to i směšné. Jsou snad ty mosty nějak propojeny?
Znamená to, že potřebujeme, aby nejdřív někde v Americe spadl most, abychom se začali zajímat o ty naše? A co uděláme, až z Ameriky přijde zpráva, že bizoni stojí na pokraji vyhynutí?
Zeptáme se zase mechanicky, zda to hrozí i u nás?
Jsou však také skutečné zprávy, které k nám dorazily úplně stejnou cestou z Ameriky, ale nějak prošuměly jako noční vítr nad hlavami spáčů.
Ano, teď přichází na řadu ten Usáma.
Představte si, že se píše rok 1945, za měsíc už to bude šest let, co vypukla válka s Hitlerem, a Spojenci si nechají vypracovat od svých expertů zprávu, kolik síly ještě zbývá Třetí říši po všech těch kobercových náletech, invazích, tankových bitvách, Stalingradech a El-Alamejnech.
Je stejně silná jako v předvečer války, odpověděli by experti jednomyslně.
Nemuseli byste být velkými stratégy, abyste si řekli, že ta válka je vedená úplně špatně.
A teď skok do reality: ve druhé půli července vypracovali šéfové všech amerických tajných služeb zprávu o stavu války proti terorismu. Výsledek? Jednomyslná shoda, že Usáma je po všech těch letech stejně silný jako 10. září 2001. Asi budete překvapeni, ale za měsíc už to bude šest let, co válka s Usámou vypukla.
A on není „na útěku“, jak to tvrdil George Bush. Al-Kajda není rozehnána, rozprášena a neschopná akce, jak se říkalo. Stovky miliard dolarů, tisíce ztracených životů nejen amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu nezměnily zřejmě nic.
Bush chtěl Usámu „mrtvého nebo živého“, ale nemá ani jednoho. Ten uniká nejlepší armádě světa, přestože musí vláčet dialyzační přístroj a jezdit na oslovi. Je to těžké, řeknou vám experti. Ano, ale prezident, který se cítil dost zdatný, aby předělal Blízký východ a udělal z něj řetězec demokracií, by tohle měl zařídit lusknutím prstů.
Místo toho, jak se shodly tajné služby, je Al-Kajda stejně silná. Člověk by očekával, že po tomhle oznámení se strhne spousta křiku. Že na poplach začnou bít hlavně ti, kteří peskovali ostatní, že jejich „mnichovanství“ podrývá válku s Usámou. Vítězství jim očividně leželo hodně na srdci. Ale nic. Ticho. Noční vánek nad hlavami spáčů.
6. srpna 2001 dostal George Bush na stůl v rámci prezidentského zpravodajského briefingu slavné varování: „Usáma bin Ládin připravuje útok na USA.“
Máme-li tentokrát konečně věřit americkým tajným službám, šest let poté je situace úplně stejná. A to je zpráva, která si zasloužila pozornost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Vodička | pátek 10.8.2007 16:24 | karma článku: 22,20 | přečteno: 2474x