Živý kámen

        Vraťme se dnes ještě jednou k minulému textu z Petrova dopisu, ve kterém jeho autor používá zvláštní termín. Díky němuž jsem si vzpomněl na jeden televizní dokument o egyptských pyramidách. Vystupoval v něm archeolog, který přišel se zajímavou teorií.

        O co šlo? Několik vědců se tehdy dohadovalo o tom, jakou technologii použili staří Egypťané při budování těchto monumentálních staveb. Nabízeli různé teorie. Mne ale zaujala jen jediná. Její autor říkal, že lidé tehdy možná uměli vyrábět umělý kámen a nebo našli technologii tzv. "živých kamenů". Uměli prý krátkodobě změkčit povrch kamene a díky tomu pak dokázali dosáhnout tak dokonalého tvaru i perfektního spojení jednotlivých kvádrů...

        Vědci se o původu pyramid přou i dnes a budou se asi dohadovat ještě hodně dlouho. Připomeňme si slova apoštola Petra: "Přicházejte tedy k němu, kameni živému, jenž od lidí byl zavržen, ale před Bohem je `vyvolený a vzácný´.
I vy buďte živými kameny, z nichž se staví duchovní dům, abyste byli svatým kněžstvem a přinášeli duchovní oběti, milé Bohu pro Ježíše Krista. Neboť v Písmu stojí: `Hle, kladu na Siónu kámen vyvolený, úhelný, vzácný; kdo v něj věří, nebude zahanben.´"  (1. Petrův 2,4-6)

        Petr tu hovoří o Ježíši jako o živém kameni. Nebo také jako o "úhelném" kamenu. To je termín, který už dnes moc nepoužíváme. Dřív jsem si myslel, že se jedná o základní kámen, dnes už na to mám jiný názor. Úhelný kámen nebyl jen tím "základním", který se slavnostně položí, ale měl i jiné role. Jednak se od něho měřily všechny míry a také na něho vše navazuje. Dokonce jsem slyšel, že odstranění tohoto kamene mělo za následek zhroucení celé stavby.

        Ježíš je takovým úhelným kamenem. Bez něj se křesťanství zhroutí jako domeček z karet. Důkazem toho je středověk, kdy křesťanství zažilo málem vlastní zánik. Kristus se tehdy z učení církve nějak vytratil a nahradily ho obřady a kněží...

        Jak to ale Petr myslel s tím, že je "živým kamenem" a že se takovým mám stát i já? Jak se můžeme stát součástí nebeského duchovního domu? Jak dokázat to, abychom přesně zapadli na místo, které je nám určeno?

V autě mám zvláštní "nano" podložku na mobil. Je vyrobena tak, že na ní vše velice dobře drží. Skoro, jako by se to přilepilo. Kamarád mi vysvětloval, že podložka je vyrobena z tak malých částic, že dochází k "prolnutí" jejího povrchu a povrchem mobilu, který na ni položím.

Ježíš nám nabízí schopnost mít podobnou vlastnost. Díky tomu pak budeme "lícovat" s každým, kdo se podobně jako my rozhodne, že chce být součástí Boží stavby. I my se tak můžeme stát "živým kamenem", který se jednou provždy stane součástí "duchovního domu".

Autor: Vlastík Fürst | úterý 28.8.2012 18:00 | karma článku: 4,46 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19