Život je jedna bolest

        Jak tak pomalu, krok za krokem postupně procházím knihu Kazatel, přemýšlím o tom, zda jí může rozumět člověk, který je, nejen podle testu temperamentů, flegmatik.

        Pár takových lidí jsem už v životě potkal. Zdálo se, že je nic nemůže vyvést z jejich klidu. Dlouho jsem se domníval, že tito lidé neví, co jsou to starosti, protože je jim všechno jedno. Dokážou se přenést nejen přes problémy druhých, ale v pohodě zvládají i to, když chce někdo problémy způsobit jim.

        Některé flegmatiky mohu pozorovat už skoro půl století a zjišťuji, že není pravda to, co jsem si o nich v mládí myslel. Pozoruji, že problémy a starosti dostihnou nakonec každého člověka, bez ohledu na jeho temperament.

        I flegmatikovi se může stát, že v noci nemůže spát. Možná to nebude proto, že se ve svých myšlenkách musí jako melancholik neustále vracet k tomu, co mu už delší dobu vrtá hlavou. Šalomoun píše:
"Co má tedy člověk ze všeho svého pachtění,
   co má z toho, že si nedá pokoj
   a chce vykonat užitečné věci?
Vždyť celý jeho život je jedna bolest
   a zaměstnání mu přináší jen zlost a rozmrzelost;
   dokonce i v bezesných nocích nenachází klid.
   I toto je marnost." (Kazatel 2,22+23)

        V jednom období mého života jsem v noci nemohl spát. Večer jsem sice po dlouhém převalování na posteli usnul, ale po krátké době jsem se probudil a v hlavě mi začal "šrotovat" problém, který mne tehdy už několik týdnů srážel do kolen. Až jsem jednou v noci pochopil, že problém nevyřeším a tak jsem ho předal Bohu. Od toho okamžiku se mi zase vrátil dobrý spánek.

        V poslední době občas špatně spím z jiného důvodu. Příčinou je bolest. Fyzická bolest, kterou přináší stárnutí těla a jeho opotřebovanost. I v tomto případě mi pomáhá modlitba. Ne, že by se po ní bolest zázračně ztratila, ale dokážu ji lépe snášet a učím se s ní žít.

        Patřím k lidem, kteří mají dobré spaní. Pokud mne někdy o spánek okrádá bolest nebo nemoc, tak si rád představuji, jaké to bude, až se jednou naplní Ježíšova slova zaznamenaná v knize Zjevení: "Bůh bude přebývat mezi nimi a oni budou jeho lid; on sám, jejich Bůh, bude s nimi, a setře jim každou slzu s očí. A smrti již nebude, ani žalu ani nářku, ani bolesti už nebude - neboť co bylo, pominulo." (Zjevení 21,3+4)

        Život na hříšné planetě je poznamenán bolestí, kterou sem přinesl ďábel. Bůh slíbil, že Zemi už brzy očistí od zla a hříchu, od nemoci i bolesti. Důvěra tomuto Božímu slibu dává sílu lépe snášet všechny důsledky satanovy činnosti na naší planetě. Důvěra Božím slibům dodává odvahu dívat se do budoucnosti s nadějí, která vrací klidný spánek.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 13.12.2013 18:00 | karma článku: 3,86 | přečteno: 104x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19