Židovský poklad

         Nevím, zda jste podobně jako já v dětství toužili najít nějaký skrytý poklad. Během jedněch zimních prázdnin jsme s mým starším bratrem dokonce zkoušeli vykopat poklad loupeživých rytířů u zříceniny hrádečku nedaleko Šumperka...

         Jsou i jiné poklady. Často je máme na dosah ruky a ani netušíme, co se v nich skrývá. Někdy je najdeme bez toho, že bychom je hledali, což je i případ pokladu, o který se chci s vámi rozdělit.

         Ve správné kuchyni jsou základní ingredience, které nesmí chybět: sůl, olej, cukr, mouka, oblíbené koření ... Každý z nás by tento seznam doplnil po svém. U nás doma poslední dobou nesmí chybět jedna nenápadná sklenice se šroubovacím víčkem, která ukrývá poklad.

         Všechno to začalo před deseti lety. Přišel jsem na setkání skupinky seniorů, kteří se zrovna chystali oslavit narozeniny jednoho z nich. Když jsem viděl prohýbající se stoly a porci, která se objevila přede mnou, pronesl jsem: "To nemám šanci sníst!"

         Kamarádka, starší židovka, se jen usmála a pak prstem zaťukala na džbán, který byl plný zlatavé tekutiny: "Ale sníš. A ještě si přidáš! Jen to vše musíš zapíjet tímto čajíčkem." Moc jsem jí nevěřil. Za dvě hodiny jsem vše viděl jinak. Snědl jsem vše a ještě jsem si přidal. Dokonce i zákusek. Doma jsem pak snědl i jídlo, které mi připravila manželka.

         Od té doby u nás doma nesmí chybět skleněná dóza, ve které jsou namíchány čtyři bylinky, ze kterých si čas od času uvařím trochu čaje. Když dojde, stavím se v lékárně a nechám si namíchat čerstvou dávku. Za sto korun dostanu takové množství, že mohu podarovat ještě dva nebo tři kamarády, kteří tento zázrak neznají.

         U nás doma tomu čaji říkáme "židovský", protože mi recept dala právě ta kamarádka, která je židovka. Nevím, kdo tuhle směs poprvé namíchal, ale mně funguje. Teď si zrovna dělám takovou třítýdenní kůru na pročištění žlučníku a jater. Nechci být sobec a tak se s vámi o tenhle poklad podělím.

         Recept je jednoduchý:
100 g řepíku lékářského
100 g jablečníku
60 g  omanu pravého
60 g  rebarbory

         Jednoduchá je i příprava. Vše smícháme a malou lžíci bylinné směsi v čajovém hrnku zalejeme vřelou vodou a necháme 10 minut louhovat. Pak slejeme a pijeme. Můžeme během jídla, nebo i před jídlem, pokud víme, že je trochu těžší.

         Těm, kteří mají problémy se žlučníkem, mohu doporučit i trochu delší očistnou kůru. Za šest týdnů prý dokáže zlikvidovat i kameny.

         Pokud tenhle prostý zázrak vyzkoušíte, věřím, že si najde místo i ve vaší kuchyni a pak už vám žlučí jen tak něco nehne.

         Zvedám šálek tohoto židovského pokladu s přáním, které platí i vám: "Na zdraví!"

Autor: Vlastík Fürst | pátek 13.2.2015 8:15 | karma článku: 30,34 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59