Větší žehná menšímu (Požehnání v Bibli 17)

Další zajímavý biblický text, který pojednává o požehnání, je zapsán v listu Židům. Vrací se ke starému příběhu Abrahama, který se vydal vysvobodit svého synovce Lota, zajatého ve válce devíti králů.

Autor listu Židům napsal: "Od Abrahama však dostal desátek ten, který nepocházel z rodu Levi, a Abraham, který měl zaslíbení, přijal od něho požehnání. A není sporu, že větší žehná menšímu. Levité dostávají desátky jako smrtelní lidé, Melchisedech však jako ten, o kom Písmo svědčí, že žije. (Židům 7,6-8)

Král a kněz Melchisedech - postava obestřená zvláštním tajemstvím. Krátká zmínka je o něm v první knize Bible. Abraham porazil koalici pěti králů, kteří měli na svědomí zajetí jeho synovce. Když se vracel z vítězné bitvy, vyšel mu vstříc právě zmiňovaný král: A šálemský král Malkísedek přinesl chléb a víno; byl totiž knězem Boha Nejvyššího.
Požehnal mu: "Požehnán buď Abram Bohu Nejvyššímu, jemuž patří nebesa i země. Požehnán buď sám Bůh Nejvyšší, jenž ti vydal do rukou tvé protivníky."
Tehdy mu dal Abram desátek ze všeho. (Genesis 14,18-20)

Tento tajemný král je zmiňován ještě ve 110.žalmu: Hospodin přísahal a nebude želet: "Ty jsi kněz navěky podle Malkísedekova řádu." (Žalm 110,4) Podle tohoto textu je Melchisedech považován za kněze, který je ve svém úřadu navěky. To je rozdíl proti pozemským knězům, kteří měli svůj úřad svěřený jen na určitou dobu.

Osobně věřím tomu, že tímto králem, který vyšel vstříc Abrahamovi, byl samotný Ježíš. On dal Abrahamovi sílu, aby zvítězil v boji, který z lidského pohledu neměl šanci na úspěch. Proto mu také Abraham dává desátek z kořisti a rád od něj přijímá požehnání. Dobře si uvědomoval, že se setkal s někým, kdo je větší než on.

Když pak přijal požehnání, věděl, že nepotřebuje žádnou kořist, přestože mu jako vítězi patřila. Mojžíš v knize Genesis napsal: Pak řekl Abramovi král Sodomy: "Dej mi lidi, a jmění si nech."
Abram však sodomskému králi odvětil: "Pozdvihl jsem ruku k přísaze Hospodinu, Bohu Nejvyššímu, jemuž patří nebesa i země, že z ničeho, co je tvé, nevezmu nitku ani řemínek k opánkům, abys neřekl: »Já jsem učinil Abrama bohatým.« Sám nechci nic, jen to, co snědla družina, a podíl pro muže, kteří šli se mnou; Anér, Eškól a Mamre, ti ať vezmou svůj podíl." (Genesis 14,21-24)

Boží požehnání je víc, než všechny poklady světa. Poklad mi může ukrást zloděj. Boží požehnání ukrást nejde. Bůh je větší než já. Proto toužím po jeho požehnání a když ho dostávám, plní mé nitro zvláštní pokoj. Ježíšův pokoj.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 23.4.2011 9:00 | karma článku: 5,99 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 5,34

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,60

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 21,89

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,99