V čistírně

Minule jsem slíbil, že se dnes podíváme na to, co se stane, když se odvážíme se svými hříchy, chybami a nedostatky vyjít na světlo. Jak Bůh zareaguje? Co s námi udělá?

Apoštol Pavel v listu do Říma píše: "Víme, že co zákon říká, říká těm, kdo jsou pod zákonem, aby byla umlčena každá ústa a aby celý svět byl před Bohem usvědčen z viny. Vždyť ze skutků zákona `nebude před ním nikdo ospravedlněn´, neboť ze zákona pochází poznání hříchu.
Nyní však je zjevena Boží spravedlnost bez zákona, dosvědčovaná zákonem i proroky, Boží spravedlnost skrze víru v Ježíše Krista pro všecky, kdo věří. Není totiž rozdílu: všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy; jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí vykoupením v Kristu Ježíši. Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní smrtí se stal smírnou obětí pro ty, kdo věří. Tak prokázal, že byl spravedlivý, když již dříve trpělivě promíjel hříchy." (Římanům 3,19-25)

Vzpomínám si na jednu diskuzi s tchánem. Nemá rád biblické symboly. Tehdy ho zrovna namíchlo tvrzení, že náš hřích může být očištěn Ježíšovou krví. "Jak může krev čistit? Vždyť krev špiní. Zkus si košili vyprat v krvi a uvidíš, jaký je toto tvrzení nesmysl."

Četl tehdy zrovna první Petrův list, kde apoštol píše: "Petr, apoštol Ježíše Krista, vyvoleným, kteří přebývají jako cizinci v diaspoře v Pontu, Galacii, Kappadokii, Asii a Bithynii a byli předem vyhlédnuti od Boha Otce a posvěceni Duchem, aby se poslušně odevzdali Ježíši Kristu a byli očištěni pokropením jeho krví: Milost vám a pokoj v hojnosti.
Veleben buď Bůh a Otec Pána našeho Ježíše Krista, neboť nám ze svého velikého milosrdenství dal vzkříšením Ježíše Krista nově se narodit k živé naději." (1.Petr 1,1-3)

Dost dlouho jsme pak diskutovali o tom, proč je to v Bibli psáno takto. Proč její pisatelé prostě nenapsali, že díky oběti pána Ježíše nám může Bůh odpustit naše hříchy? Nebylo by to snadnější?

Nakonec jsme ale došli k závěru, že Bibli nezměníme a budeme se muset naučit respektovat jazyk těch, co ji psali.

Pavel píše, že ten, kdo se odváží vyjít se svými problémy na světlo boží, nebude potrestán, ale naopak, dočká se toho, že bude ospravedlněn samotným Bohem. Hospodin si totiž váží každého, kdo je schopen přiznat svou hříšnost. Přijímá každého, kdo k němu přijde s prosbou o očištění.

Když naši synové studovali vysokou školu v Brně, vraceli se občas na víkend domů. Vždy přiváželi alespoň jednu velkou tašku plnou špinavého prádla. Jejich máma se pak snažila prádlo vyprat a vyžehlit tak, aby si ho po víkendu mohli vzít s sebou čisté do Brna.

Kluci si to prádlo mohli nechat vyčistit v čistírně. Ale tam by je to stálo spoustu peněz. Když ho dovezli domů, tak je to nestálo nic. Ale jejich máma musela "nastavit noc", aby to stihla.

Něco podobného se děje i s naším špinavým duchovním prádlem, pokud s ním přijdeme k našemu Bohu. Naší špíny je nás schopen zbavit na počkání. Vlastně okamžitě, jakmile ho o to požádáme. A Pavel píše, že jsme "ospravedlňováni zadarmo".

Tato očistná procedura nás nic nestojí. To ale neznamená, že to nic nestojí i našeho Boha. Podobně jako máma mých synů, i On musí něco zaplatit. Pavel píše, že to byl Ježíš, kdo "svou vlastní smrtí se stal smírnou obětí" za naše hříchy.

Pane, děkuji Ti, že mohu se svými hříchy přicházet k Tobě. Děkuji Ti, že ses stal smírnou obětí, díky níž mi může být odpuštěno. Těším se na Tvé království. Až se v něm setkáme tváří v tvář, osobně Ti za vše poděkuji.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 9.2.2012 18:00 | karma článku: 4,43 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19