Uvidíš milujícího a laskavého Boha

Řekl jim: „To jsem měl na mysli, když jsem byl ještě s vámi a říkal vám, že se musí naplnit všechno, co je o mně psáno v zákoně Mojžíšově, v Prorocích a Žalmech.“ Tehdy jim otevřel mysl, aby rozuměli Písmu. (Lukáš 24,44+45)

Učedníci mohli tři a půl roku sledovat svého Mistra při jeho každodenní činnosti. Slyšeli jeho úžasná kázání, na která se vždy scházely tisícové davy posluchačů. Viděli mnoho zázraků. Byli u toho, když Ježíš uzdravoval nemocné a dokonce i křísil mrtvé. Okusili „hostinu“, na které Ježíš dokázal několika chlebovými plackami a rybami nasytit dvacetitisícový zástup lidí.
     Přesto stále nechápali, jaký je skutečný úkol Mesiáše. Lukáš ale poznamená, že jim začíná svítat až v okamžiku, kdy se setkávají se vzkříšeným Ježíšem. Znovu s nimi probírá vše, co o něm říkají židovská Písma, a tehdy konečně porozumí.

     Apoštol Petr později napíše: „Tím se nám potvrzuje prorocké slovo, a činíte dobře, že se ho držíte; je jako svíce, svítící v temném místě, dokud se nerozbřeskne den a jitřenka vám nevzejde v srdci.“ (2. Petrova 1,19)
     Jednoho dne Filip prosí Ježíše: „Pane, ukaž nám Otce, a víc nepotřebujeme!“ Ježíš mu odpovídá: „Tak dlouho jsem s vámi, Filipe, a ty mě neznáš? Kdo vidí mne, vidí Otce.“ A pak ještě dodá: „Věřte mi, že já jsem v Otci a Otec ve mně.“ (Jan 14,8-11) Vše, co čtu v Bibli o Ježíši, mi ukazuje, jaký je můj Bůh.

     Písmo – Bible – má jedinečnou moc. Může nám ukázat Boha takového, jaký skutečně je. Stvořitel, náš Bůh, je stejně milující a milosrdný, jak Ježíš. Proto se ho nemusí bát nikdo, kdo ho hledá a chce mu naslouchat.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 28.12.2018 21:31 | karma článku: 31,89 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59