Požehnán buď Panovník (Požehnání v Bibli 18)

Požehnání je něco, co můžeme druhým přát, ale nemůžeme jim ho dát. Protože jen Bůh je zdrojem požehnání. V 68.žalmu je zvláštní myšlenka. David v něm vyslovuje nezvyklé přání.

"Požehnán buď Panovník, den ze dne za nás nosí břímě.
Bůh je naše spása.
Bůh je Bohem, jenž nás zachraňuje.
Je to on, Panovník Hospodin, kdo vyvádí z tenat smrti." (Žalm 68,20-21)

David si přeje, aby byl Hospodin "požehnán". Tento text určitě stojí za zamyšlení. Jak to David myslel? Určitě můžeme hned odmítnout myšlenku, že by se král David stavěl do role Boha, který žehná. V závěru své písně totiž zpívá:
"Uznejte Boží moc!
Jeho vznešenost se klene nad Izraelem,
jeho moc do mraků strmí.
Bůh ze tvých svatyň vzbuzuje bázeň, Bůh Izraele.
On dává moc a udatnost lidu.
Požehnán buď Bůh!" (Žalm 68,35-36)

David, podle mého chápání, vyjadřuje víru, že Bůh je skutečně jediným zdrojem požehnání. Ale jen pro toho, kdo o jeho požehnání stojí a kdo si ho váží.

Ve Starém zákoně se můžeme setkat se jménem Báruch (nebo také Báruk). Přeloženo do češtiny znamená "Požehnaný" nebo "Blahoslavený". Jméno Báruk dali rodiče synovi, který se později stal písařem proroka Jeremiáše. Chtěli tím vyjádřit své přání, aby se jejich syn stal Bohem požehnaným člověkem.

S latinskou podobou tohoto jména se můžeme setkat i dnes. V naší republice žije více jak tři sta Benediktů. Pokud rodiče věděli, co toto jméno znamená, pak si také přáli, aby jejich dítě bylo Bohem požehnané.

Nezajímavé není ani to, že se v historii katolické církve setkáváme s devatenácti papeži, kteří si toto jméno přisvojili. Tři z nich byli tzv. vzdoropapeži. Současný papež je šestnáctý z těch, kteří byli oficiální hlavou katolické církve.

Já osobně ale vidím rozdíl mezi Bohem, o kterém David píše, že je "požehnán" a mezi člověkem, který si toto jméno zvolí nebo přisvojí sám. Jen Bůh může být zdrojem požehnání. Člověk, i kdyby byl papežem, může být jen příjemcem. A to je také důvod, proč o požehnání neprosím "svaté", anděly a ani papeže.

Představte si, že byste nutně potřebovali půjčit 1 000 000 Kč. Kdybyste přišli za mnou, abych vám půjčil, měli byste smůlu. Proč? Protože i kdybych vám půjčit chtěl, tak bych nemohl, protože tolik peněz jsem nikdy neměl.

Žádný člověk není zdrojem požehnání. Proto, prosím-li o požehnání (pro sebe nebo pro kohokoliv jiného), obracím se vždy na Boha, Hospodina, který je Pánem naší Země i celého vesmíru, protože on jediný mi požehnání může dát přímo, bez jakýchkoli prostředníků.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 30.4.2011 9:00 | karma článku: 5,04 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,70

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 21,89

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 34,04