Oceněná snaha

Přišel první a řekl: „Pane, tvoje hřivna vynesla deset hřiven.“  Řekl mu: „Správně, služebníku dobrý, poněvadž jsi byl věrný v docela malé věci, budeš vládnout nad deseti městy.“ (Lukáš 19,16+17)

V podobenství, které Ježíš podle Lukáše vyprávěl lidem, kteří ho tlačili k tomu, aby už konečně začal povstání proti Římu, dává Stvořitel jasně najevo, že do svého království vezme jen ty, kdo po něm touží. Nikoho nebude nutit, dává nám svobodu.
     Ve svém příběhu navíc ukazuje, jak se zachová vůči těm, kteří respektují jeho vůli a poslouchají, co jim říká. Když se odmítnutý „panovník“ vrátil domů, kontroluje, jak jeho sluhové plnili úkoly, které jim dal.

     První služebník mu radostně oznamuje, že dokázal to, co mu bylo svěřeno, desetinásobně zhodnotit. V místnosti propuká všeobecná radost. I jeho kolegové oceňují jeho výkon a pozorně naslouchají, když vypráví o tom, jak to vše dokázal.
     Také jeho pán poslouchá se zájmem jeho vyprávění. Když skončí, oznámí mu povýšení. Bude se starat o deset měst. Jeho pán věří, že když bude stejně zodpovědný jako doposud, prospěje to všem obyvatelům těch měst.

     Lidem, kteří odmítají spolupráci s Bohem připomíná Stvořitel svobodu, kterou jim dává. Mohou se přidat na stranu zla, ale musí přitom počítat s tím, že až zlo zanikne, zaniknou s ním jednou provždy i oni. Už nebude cesty zpět.

     Druhé poselství je pro ty, kdo Boha respektují jako svého Pána a plní proto vše, co jim říká. Jejich zodpovědná služba bude odměněna. Bůh jim dá mnohonásobně víc než oni jemu. Umí totiž ocenit naši věrnost i naši snahu.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 8.10.2018 21:31 | karma článku: 22,26 | přečteno: 194x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59