Nemáš také klapky na očích?

Téhož dne se dva z nich ubírali do vsi jménem Emaus, která je od Jeruzaléma vzdálena asi tři hodiny cesty, a rozmlouvali spolu o tom všem, co se událo. A jak to v řeči probírali, připojil se k nim sám Ježíš a šel s nimi.  ...

... Ale něco jako by bránilo jejich očím, aby ho poznali. (Lukáš 24,13-16)
     Lukáš popisuje další dva zklamané učedníky, kteří jdou v neděli z Jeruzaléma domů do Emaus. V pátek prožili šok. Ježíš, kterého považovali za Mesiáše, byl zabit a je teď mrtvý.
     Jdou domů a cestou vše ještě probírají. Cestou se k nim přidává Ježíš, ale oni si toho nevšimnou. Později vzpomínají, že to bylo, jako by jim něco bránilo v tom, aby ho poznali. Jdou dál, dál naříkají nad tou nespravedlností, oplakávají Ježíše a přitom ani nevnímají, že ten, nad kterým naříkají, jde s nimi.

     Vzpomínám, jak si jeden mladý křesťan stěžoval, že ve svém životě nevnímá Boží přítomnost. Měl pocit, že se o něj Bůh vůbec nezajímá. Řekl jsem mu, ať tedy žije stejně nevázaně jako jeho kolegové v práci.
     Zeptal se mne: „Jak to myslíš? To se mám opíjet a spát s lehkými ženami?“ A já mu řekl, že to je přesně to, co mám na mysli. „Pokud nevnímáš Boha a nevěříš, že tvůj život má nějaký věčný smysl, tak si začni užívat života, protože nic víc už od něj nemůžeš čekat!“ Po chvíli mu to došlo. Pochopil, že Bůh je s ním i tehdy, když ho svými smysly necítí.

     Mnohokrát jsem nevnímal, jak jde Ježíš se mnou. To, co pro mne dělal, jsem považoval za náhodu. Pak mi sundal klapky z očí a já pochopil, za co vše mu vděčím. Od té doby se mu snažím projevovat  svou vděčnost a rád jej oslavuji a chválím.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 20.12.2018 21:31 | karma článku: 31,84 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59