Naši cikáni už mají nebe na zemi

Nedávno jsem zaslechl názor, že "naši cikáni už mají nebe na zemi. Nemusí pracovat a přitom jezdí taxíkem. I bez výplaty jezdí opakovaně na krátké dovolené třeba do Bruselu, kde jim pak rádi zaplatí zpáteční jízdenku i diety...

...a když se jim to zdá málo, tak odletí do Kanady, kde mají dva roky prázdnin, aby se pak vrátili domů, pobrali sociální dávky za dobu, co si dovolovali v Torontu a zase se mají fajn.
Tolik názory, které slýchám mezi lidmi.

Ti, kdo čtou můj blog ví, že mi vadí rasizmus, ať už je černý nebo bílý. A jsem pro to, aby stejný trest, jaký dostali žháři z Vítkova, dostali i útočníci na mladého Patrika.

Sám mám s cikány také své zkušenosti. Dobré i špatné. A protože o těch špatných se všeobecně píše víc, uvedu alespoň dvě dobré.
Kamarád, cikán, byl dlouhá léta zaměstnancem pošty. Bydlel na Slovensku a jeho práce spočívala v tom, že na vesnických poštách dělal záskoky za nemocné a za dovolené. Za dvacet let téhle práce neměl nikdy manko. Zaměstnavatel si jeho práce velice vážil. Když byly odměny, ty jeho patřily vždy k nejvyšším.
Na jaře u nás hrozila velká voda. Magistrát vyhlásil pohotovost a žádal o pomoc dobrovolníky. V technických službách jsme pytlovali písek. Spolu s námi, dobrovolníky, pracovalo i několik zaměstnanců města a mezi nimi i dva mladí cikání. Zatímco "bílí" zaměstnanci technických služeb zapalovali jednu cigaretu od druhé a měli jednu dlouhou přestávku, ti dva cikáni celou dobu pracovali tempem, kterému nikdo z nás nestačil.

Tak, jako většině obyvatel Česka i mně vadí zneužívání sociálních dávek. Vadí mi, že například v bytové otázce mají cikáni většinou přednost před těmi ostatními a tak bych mohl pokračovat. Určitě je třeba nastolit jednotný metr na všechny, cikány nevyjímaje.

Jedno ale vím. Cikánům nezávidím, protože, když se pokusí žít jinak, nemají to snadné. Pro ostatní jsou zrádci, protože pečou s gádži a pro gádže jsou to pořád jen cikáni.Kamarádův syn má v Brně na střední škole cikánského spolužáka, který jezdí do školy oklikou. Ptali se ho, proč nejezdí přes Cejl, kudy by to měl kratší a rychlejší. Odpověděl, že to nejde, protože tam bydlí cikáni a ti by ho zbili, kdyby zjistili, že chodí každý den do školy.
A co vy, chtěli byste se narodit jako cikáni?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 14.11.2010 19:10 | karma článku: 47,39 | přečteno: 31225x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,81

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 36,92

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,18