Nakonec pravda vyplave na povrch

        Pokud jste někdy četli první dopis apoštola Pavla do Korintu, možná jste si také kladli otázku, jak je možné, že se mezi křesťany našlo tolik hříchů a zla. Apoštol byl při svém psaní velice otevřený. Věděl, že jedině pokání a náprava může tento sbor zachránit před katastrofou.

        O pár let později napsal Pavel další dopis. Věděl, že většina členů sboru v tomto hříšném městě si vzala jeho dřívější slova k srdci a začala své problémy a hříchy s boží pomocí řešit. Proto tentokrát radí:
"Sami sebe se ptejte, zda vskutku žijete z víry, sami sebe zkoumejte.
Což nechápete, že Ježíš Kristus je mezi vámi? Ledaže jste před ním neobstáli! Doufám, že poznáte, že my jsme obstáli.
Modlíme se k Bohu, abyste neudělali nic zlého - nejde nám o to, aby se ukázalo, jak my jsme obstáli, ale abyste vy činili to, co je správné, i kdybychom my neobstáli. Vždyť nic nezmůžeme proti pravdě, nýbrž jen ve jménu pravdy."  (2. Korintským 13,5-8)

        Mnohokrát se mi stalo, že jsem se začal zabývat víc problémy druhých než těmi svými. To je jedna velice účinná taktika, kterou mezi křesťany úspěšně používá ďábel. Díky tomu se mu podařilo narušit mnoho vztahů. Rozbíjí tak nejen manželství a rodiny, ale i sbory a celé církve.

        Pavel nám radí, abychom se příliš nezabývali pátráním po problémech těch, kteří se snaží vystupovat jako dobří křesťané, ale myslí přitom nejvíc na vlastní prospěch. Radí, abychom raději "zkoumali sami sebe". Poznání vlastních hříchů a problémů nám prospěje víc než znalost problémů ostatních lidí.

        Když poznám "pravdu" o svém stavu, když uvidím svůj problém, mohu s ním jít k Ježíši. On je totiž jediným lékařem, který umí léčit a vyléčit hřích. Navíc mi poznání pravdy o vlastním stavu pomůže lépe chápat problémy druhých lidí. Nebudu mít potřebu je posuzovat a odsuzovat, ale raději je pozvu, abychom spolu hledali pomoc u Ježíše.

        A co problémy lidí, kteří své hříchy maskují a snaží se vypadat svatě a dokonale? Co problémy s lidmi, kteří si "pravdu" upravují tak, aby z toho vždy měli osobní prospěch? Starozákonní prorok Malachiáš zaznamenal nádherné Boží ujištění pro všechny, kteří hájí pravdu i spravedlnost a jsou paradoxně obviňovaní z pravého opaku: "Potom uvidíte rozdíl mezi spravedlivým a svévolníkem, mezi tím, kdo Bohu slouží, a tím, kdo mu sloužit nechce." (Malachiáš 3,18)

        Přijde den, kdy Bůh narovná všechny křivdy a odsoudí každého, kdo si pravdu upravoval tak, jak se mu to právě hodilo.

        Pane, dej mi sílu pravdu nejen přijmout, ale také se za ni postavit, když to bude potřeba. I za tu cenu, že mne možná někdo kvůli tomu nebude mít zrovna rád.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 14.12.2012 18:00 | karma článku: 24,11 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59