Když obsluhuje Král

Řekl jim: „Králové panují nad národy, a ti, kdo jsou u moci, dávají si říkat dobrodinci. Avšak vy ne tak: Kdo je mezi vámi největší, buď jako poslední, a kdo je v čele, buď jako ten, který slouží. ...

Neboť kdo je větší: ten, kdo sedí za stolem, či ten, kdo obsluhuje? Zdali ne ten, kdo sedí za stolem? Ale já jsem mezi vámi jako ten, který slouží.“ (Lukáš 22,24-27)

     Čas od času se s nimi setká každý. S kým? S papaláši – lidmi, kteří se dostali trochu výš a najednou si myslí, že jsou něco víc než ostatní. Můj spolužák se stal ředitelem velkého podniku. Od té doby se s námi, obyčejnými smrtelníky nebaví.

     Nebe má jiný pohled na velikost člověka. Pokud chci být jednou velký v nebi, měl bych se učit pokoře. Tuto vlastnost se nejlépe naučím, když budu sloužit a pomáhat lidem ve svém okolí. Přitom se člověk musí občas i ohnout, což ale podle Ježíše umí jen skuteční velikáni.

     Znám spoustu lidí, kteří se rádi ohnou, když cítí, že by tím mohli něco získat. Tato jejich ochota ale končí v okamžiku, kdy to získají. Pak nutí své podřízené, aby se „ohýbali“ za ně.

     Když se učedníci mezi sebou dohadovali o tom, kdo jim umyje nohy, když po ruce není žádný sluha, jejich Mistr se toho klidně ujal sám. On, Boží Syn, se ohýbá a myje jim nohy. Pak je vyzve, aby se chovali podobně, a ustanovuje tak obřad umývání nohou. Většina křesťanů ho dnes ke své velké škodě přehlíží.

     Někteří věřící si myslí, že návštěvou kostela slouží Bohu. Ono je to ale přesně naopak. Při bohoslužbě slouží Bůh mně. Odpouští mi hříchy, přijímá mne do své rodiny, chrání mě a přidává mi k tomu i své požehnání. Bůh je sloužící Král.

Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | úterý 20.11.2018 21:31 | karma článku: 27,83 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59