Kdo zahřeje samotného ? (ŠP 8)

        David Rath se rád chlubil tím, že zvládá dvě domácnosti - jednu s manželkou a druhou s milenkou. Představte si muže, který takových domácností zvládal tisíc. Nevěříte?

        Vždy, když čtu biblický příběh krále Šalamouna, tak mám smíšené pocity. Je považován za nejmoudřejšího ze všech lidí, kteří do té doby žili. A přesto dělal věci, nad kterými zůstává rozum stát.

        Zpočátku byl u svých poddaných velmi oblíbený. Jenže jak se začal rozrůstat jeho harém, musel postupně zvedat daně, aby mohl uživit svých sedm set právoplatných manželek a tři sta milenek, kterým stavěl paláce a živil i jejich početné služebnictvo. Je jasné, že jeho obliba začala prudce klesat.

        Na sklonku svého života podle židovské tradice napsal biblickou knihu Kazatel. Jeho slova bývají často citována i na křesťanských svatbách:
Kolik je těch, kteří jsou sami a nikoho nemají,
   ani syna a bratra,
   do úmoru se dřou,
   a přece se bohatstvím nenasytí.
Neměl by si takový hamižník říct:
   "Proč to všechno vůbec dělám?
   pro koho se dřu? Proč se připravuji o klid?
   Vždyť všechno je marnost a zbytečné trápení!"
Vždycky je lépe dvěma než jednomu,
   jestliže mají dobrou odměnu za svoji práci.
Jestliže jeden upadne,
   druhý ho zvedne, a tak si navzájem pomůžou.
   Ovšem chudák je ten, kdo je sám!
Leží-li dva spolu,
   vzájemně se zahřejí.
   Kdo ale zahřeje samotného?
A jestliže jednoho někdo přepadne,
   dva ho spíše přemohou.
   Trojitý provaz se tak snadno nepřetrhne. (Kazatel 4,8-12; Průvodce životem)

        Pokud bych podobná slova napsal já, určitě by někdo namítl, že panu Rathovi závidím. Jenže Šalamoun nemá co závidět. Vyzkoušel si, jaké to je, když je člověk sám, pak zkusil život s jednou ženou, po které přibral další manželku a další a další, až jich, jak už jsem uvedl, měl spolu s milenkami tisíc.

        V západní společnosti v posledních desetiletích stále narůstá počet lidí, kteří se rozhodli prožít život dobrovolně sami. Bez dlouhodobého vztahu. Prý jim stačí krátkodobé vztahy bez jakýchkoli závazků. Nemusí řešit rozvod, zdlouhavé dělení majetku a další podobné problémy, které hrozí těm, kteří vstoupí do manželství...

        Nechci se nyní přít, nakolik je to pravda. Když se s podobnými lidmi setkávám v domovech důchodců, jejich osudy vypovídají něco jiného. Šalamoun se svou bohatou minulostí rekapituluje na stáří svůj život a pak napíše, že "je lépe dvěma než jednomu". Neříká jednomu, třem, pěti nebo tisíci a jednomu, ale dvěma!

        Od té doby už uplynula skoro tři tisíciletí. Pořád platí, že když jsou dva spolu, tak se vzájemně nejen zahřívají, ale mohou si pomáhat ve všech oblastech společného života.

 

PS: Jak tak sleduji zvedající se ceny energií, mám další důvod, proč dát Šalamounovi zapravdu. To vzájemné zahřívání vůbec není k zahození.  :)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 15.6.2012 20:18 | karma článku: 29,64 | přečteno: 1287x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,70

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59