"Kde je ten narozený král Židů?"

Kolegové blogeři, milí čtenáři, přijměte ode mne následující řádky jako můj skromný dárek. Chcete-li ještě chvíli svátečně přemýšlet, čtěte dál. Ale i když už dál číst nebudete, přeji Vám příjemnou sváteční pohodu.

Dnešní den miliardy lidí vyslovují jméno, od kterého dnes očekávají zvláštní pohodu, klid a pokoj ve své duši. Přečtěme si příběh, který se před staletími skutečně stal.
„Když se Ježíš narodil v judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mágové od východu dorazili do Jeruzaléma a říkali: "Kde je ten narozený král Židů? Spatřili jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit."
Když to uslyšel král Herodes, znepokojil se a s ním celý Jeruzalém. Shromáždil všechny přední kněze a učitele Písma z lidu a vyptával se jich, kde se má Mesiáš narodit.
Oni mu řekli:  "V judském Betlémě; neboť tak je psáno skrze proroka: "A ty, Betléme v zemi Judově, vůbec nejsi nejmenší mezi vládci Judy, neboť z tebe vyjde vůdce, který bude pást můj lid, Izrael." (Bible, ev.podle Matouše 2)

KRÁL SE NARODIL V BETLÉMĚ
Když před 2000 lety přišli mudrci od východu do Jeruzaléma, zjistili, že král Židů je v městě Betlémě. Tehdy byl tento král malým dítětem.

"Pohané" hledají živého Boha
To první, co by nás na tomto příběhu mělo zaujat je fakt, že lidé, které Židé nazývají pohany, hledají živého Boha - krále vesmíru.
Proč je to tak zvláštní?
Všechna pohanská božstva byla tehdy uctívána skrze hmotu, skrze nějakou sošku - modlu. Člověk si v pohanství sám vytvářel Boha podle své představy a tuto zhmotněnou představu pak uctíval.
Mágové od východu hledají narozeného, tedy živého Boha. Už jim nestačí výtvor jejich obrazotvornosti. Cítí, že jim něco chybí a to něco nacházejí v Betlémě.

"Hvězdy" nevedou až k cíli
Tito muži byli astrologové. Mudrci, kteří z hvězd hádali osudy lidí. Hvězda je dovedla až do Jeruzaléma, kde se zastavila. Najednou neví, jak dál. Proto se ptají krále a ten obrací svou pozornost k jiným mudrcům - k teologům, kteří znají židovská Písma. Díky nim brzy dostávají odpověď: "Král se narodil v Betlémě. Tam ho hledejte!"
I dnes lidé obracejí svou pozornost k východním kultům a věří, že v nich najdou to, co jim chybí v našem křesťanství. Tajemno, přístup ke skrytým silám i poznání sama sebe.
Toto všechno mágové od východu znali a přesto hledají Ježíše, kterého my dnes opouštíme. Samotný příběh nás upozorňuje, že cesta na východ je cestou zpět. Je to degradace hledání Boha.

Mágové nacházejí "živého Krále"
Příběh pokračuje dál: "Vyslechli krále a vyšli. A hle, hvězda, kterou spatřili na východě, šla před nimi, až přišla k tomu místu, kde bylo to dítě a zůstala nad ním stát. Když spatřili hvězdu, nesmírně se zaradovali. Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou. Padli na zem, poklonili se mu, otevřeli své pokladnice a obětovali mu dary..."
Mágové našli Krále a obětují mu své dary: zlato, kadidlo a myrhu. Vzdávají mu pocty nejen jako králi, ale i jako Bohu. Našli svého Boha - živého Boha - v té chvíli malého Ježíše.

KDE JE TEN ŽIVÝ KRÁL DNES?
Doposud  jsme  uvažovali  o  malém  Ježíškovi.  Ten chlapeček ale rostl.
Lukáš o něm říká ve svém evangeliu:
"A Ježíš prospíval v moudrosti a v tělesném růstu a v přízni u Boha i u lidí!"
Když Ježíš dospěl, splnil svůj úkol, zemřel za nás.
Kde ho máme dnes hledat my? Máme jít do Betléma? Máme ho hledat v jeslích?

Živý král
V Bibli je napsáno: "Potom je vyvedl až k Betanii, zvedl své ruce a požehnal jim. A stalo se, když jim žehnal, že se od nich vzdálil a byl nesen vzhůru do nebe. A když se mu poklonili, vrátili se zpět do Jeruzaléma..." (Bible, ev.podle Lukáše 24)
Podle tohoto svědectví Ježíš žije i dnes. Už ne jako malé dítě, ne v Betlémě, ale jako živý král - Bůh,  v nebesích.

On se vrátí
Dnes žijeme v době, kdy je vše nejisté. Vlády padají, koruna je nestabilní, práce je stále méně, útočí na nás nové nemoci. Jak snadno pak propadáme depresím a stresům.
Pak se možná ptáme: "Má život smysl?"
Není to někdy i tvůj případ? Nemáš někdy i ty černé myšlenky? Můžeme si nějak pomoci?
Na jiném místě Bible čteme slova krále - našeho Ježíše:
"Ať se vaše srdce nechvěje.
Věříte v Boha, věřte i ve mne.
V domě mého Otce jsou mnohé příbytky.
Kdyby nebyly, řekl bych vám to.
Neboť vám jdu připravit místo.
A odejdu-li a připravím vám místo,
opět přijdu a vezmu vás k sobě, abyste i vy byli tam, kde jsem já." (Bible, Jan 14)

Hledáme-li dnes Ježíše, nehledejme v Betlémě
Mágové od východu chtěli najít živého Boha - krále. Proto opustili své domovy a vydali se na dalekou cestu.
My dnes máme živého krále v nebesích, jenže ho raději hledáme tam, kde není. V jesličkách.

Ježíš je dnes v nebi. Slíbil, že brzy přijde, aby k sobě vzal ty, kteří s ním chtějí žít věčně.
Po jakém Ježíši dnes toužíš?
Po malém miminku, o které se musíš starat a které Ti nepomůže? Pak i dnes večer hledej v Betlémě.
Nebo chceš Ježíše krále, který Ti chce pomáhat ve Tvých problémech? Krále, který by se staral o Tebe?
Ježíše, který Tě bude posilovat v nemoci a v době nepohody?
Ježíš chce být Tvým dobrým králem. (Dobrý král se staral o potřeby svých poddaných.)
Chceš takového krále? Takového Ježíše?
Mágové nakonec našli odpověď v Bibli - v proroctvích Starého zákona.
Tam můžeš hledat i Ty.
Bible Tě i dnes dovede k živému králi - k Ježíši.

Ať Vám všem, kteří jste dočetli až sem, živý Ježíš, král vesmíru a Bůh, žehná a chrání Vás v dalších dnech Vašeho života.

Amen.

 

Toto kázání zazní dnes večer v deset hodin na Vánoční bohoslužbě pro sídliště Slezská ve Frýdku . (Více na www.frydek.net)

Věřím, že pochopíte, že jsem u tohoto článku zrušil diskuzi. Nechci rušit pokojnou atmosféru Vašeho domova.  Ale pokud chcete, napište mi vzkaz, rád si ho přečtu i odpovím.

 

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 24.12.2009 16:00 | karma článku: 31,20 | přečteno: 2292x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,69

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59