Jsi připraven tu vše nechat a odejít?

Když uvidíte, že Jeruzalém obkličují vojska, tu poznáte, že se přiblížila jeho zkáza. Tehdy ti, kdo jsou v Judsku, ať uprchnou do hor, kteří jsou v Jeruzalémě, ať z něho odejdou, a kteří jsou po venkově, ať do něho nevcházejí ...

... poněvadž jsou to dny odplaty, v nichž se má naplnit vše, co je psáno. (Lukáš 21,20-22)

     Učedníci chtějí vědět, kdy bude zničen Jeruzalém i chrám a kdy podle jejich vnímání nastane konec světa. Ježíš ale tuto otázku nechává stranou a říká jim něco úplně jiného. Nehovoří o tom, kdy to nastane, ale jak mají jednat, než to nastane.
     Nemyslím, že by učedníkům bylo v té chvíli jasné, o čem Ježíš mluví. Přesto jeho slova později zaznamenali v evangeliích. Křesťané Ježíšova slova docenili až v době, kdy byl Jeruzalém skutečně obklíčen a Židé v něm umírali hlady. Pak se ale římské vojsko na chvíli stáhlo. Většina Židů oslavovala vítězství. Ti, kdo si pamatovali Ježíšova slova, varovali ostatní, že se vojsko vrátí a město bude zničeno. Dočkali se jen výsměchu, a tak z města odešli a zachránili si tím život.

     Ježíšova slova jsou návodem pro všechna pokolení křesťanů. Neříká je proto, aby nás strašil, a už vůbec ne proto, abychom se jimi strašili navzájem. Jeho přáním je, abychom se navzájem povzbuzovali a pomáhali si.
     Přesto bychom si Ježíšova slova měli čas od času připomínat. Až uvidíme, že se z jeho prorocké vize něco plní, pomůže nám znalost Bible správně reagovat. Třeba opustit vše co máme, a odejít jinam. Prošly si tím celé generace křesťanů. Není ale třeba utíkat dříve, než nastane situace, v níž si útěkem můžeme zachránit život. Ježíši, díky.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 4.11.2018 21:31 | karma článku: 26,59 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59