Jako novorozené děti

        V Novém zákoně se často hovoří o "znovuzrození". Jak tomuto termínu rozumět? Co to pro nás znamená? Tento termín je často spojován se křtem. Je to hlavně v církvích, které nekřtí malé děti, ale přijímají za své členy lidi, kteří si život s Ježíšem zvolí sami a dobrovolně v době, kdy už jsou pro takové rozhodnutí zralí.

        Také apoštol Petr považuje znovuzrození za samozřejmost křesťanského života. Proto své duchovní sourozence vybízí: "Odhoďte tedy všechnu špatnost, každou lest, přetvářku, závist, jakékoliv pomlouvání a jako novorozené děti mějte touhu jen po nefalšovaném duchovním mléku, abyste jím rostli ke spasení; vždyť jste `okusili, že Pán je dobrý!´"  (1. Petrův 2,1-3)

        Jak se může stát dospělý člověk znovu dítětem? To je něco, nad čím si lámal hlavu i vzdělaný židovský učitel Zákona Nikodém. Jan o jeho rozhovoru s Ježíšem napsal: Mezi farizeji byl člověk jménem Nikodém, člen židovské rady. Ten přišel k Ježíšovi v noci a řekl mu: "Mistře, víme, že jsi učitel, který přišel od Boha. Neboť nikdo nemůže činit ta znamení, která činíš ty, není-li Bůh s ním."
Ježíš mu odpověděl: "Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo znovu, nemůže spatřit království Boží."
Nikodém mu řekl: "Jak se může člověk narodit, když už je starý? Nemůže přece vstoupit do těla své matky a podruhé se narodit."
Ježíš odpověděl: "Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo z vody a z Ducha, nemůže vejít do království Božího. Co se narodilo z těla, je tělo, co se narodilo z Ducha, je duch. Nediv se, že jsem ti řekl: Musíte se narodit znovu. Vítr vane kam chce, jeho zvuk slyšíš, ale nevíš, odkud přichází a kam směřuje. Tak je to s každým, kdo se narodil z Ducha."
Nikodém se ho otázal: "Jak se to může stát?"
Ježíš mu řekl: "Ty jsi učitel Izraele, a tohle nevíš?" (Jan 3,1-10)

        Také máte problém s pochopením toho, o co se při tom biblickém znovuzrození jedná a jak to probíhá? Nejste první ani poslední. Pokud byste si udělali čas a dočetli rozhovor Nikodéma s Ježíšem až dokonce, tak byste podobně jako já zjistili, že se Ježíš moudrému učiteli ani nesnaží vysvětlit, jak to je. Znovuzrození je něco, co člověk z masa a kostí, jako jsme my, pochopit nemůže. Ale můžeme ho prožít.

        Už jste někdy pozorovali novorozeně? Nebo malé dítě? Co ten malý tvoreček umí? Umí přijímat potravu, zbavovat se toho, co z ní po strávení zbude a nakonec umí dát hlasitě najevo, když ho něco trápí, něco potřebuje a nebo má jen radost.

        Všimli jsme si, že se nám pojem znovuzrození nesnaží vysvětlit ani Petr. Jen nám radí, co máme dělat, když se díky poznání Ježíše a jeho lásky "znovu narodíme" pro Boží království. Máme přijímat pokrm od našeho nebeského Otce. Máme dělat to, co umíme.

        Když má malé dítě dostatek potravy, je zdravé a má dobrou péči svých rodičů, tak roste. I my, pokud se narodíme do Boží rodiny, budeme "po nefalšovaném duchovním mléku" prospívat stejně dobře, jako spokojený a zdravý kojenec. To je to, co máme dělat. Svěřit se do péče svého nebeského Otce a nechat naši budoucnost na něm. Proč? Petr nám odpovídá: "...abyste jím rostli ke spasení".

        Nebojme se být dětmi svého nebeského Otce. Nebojme se svěřit do jeho laskavé náruče. U něho budeme v bezpečí a jednou dorosteme pro věčný život v jeho království. Nic lepšího nás nemůže potkat.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 24.8.2012 18:00 | karma článku: 3,94 | přečteno: 233x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19