- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
1.Královská 5,2+3: Na jeden den se u Šalomounova dvora spotřebovalo třicet kórů bílé mouky a šedesát kórů mouky ječné, deset kusů krmného hovězího dobytka a dvacet kusů dobytka z pastvy, sto kusů ovcí a koz, kromě jelenů, gazel, antilop a vykrmené drůbeže.
Při zběžném čtení si člověk možná ani nevšimne, o jakou hromadu mouky a masa šlo. Když se podíváme s pomocí kalkulačky trochu pozorněji, zjistíme, že Šalamoun musel na svém dvoře hostit hodně lidí.
1 kór (nebo také chomér) je objemová míra, která má 360 litrů. Naťukal jsem to do kalkulačky a zjistil, že za jeden den spotřebovali 10800 litrů bílé pšeničné mouky a 21160 litrů ječné mouky. Dohromady zhruba 30 tun.
A jak je to s masem? Deset krmených býků představuje zhruba 8 tun živé váhy, dvacet krav z pastvy ještě o dvě tuny více a sto ovcí a koz dělá dalších 8 až 10 tun masa. Celkem mohlo jít také o 30 tun, jako u mouky.Z mouky by bylo možné upéct 50 000 bochníků chleba a z masa, které připravili řezníci, by kuchaři uvařili nebo upekli stejné množství bohatých porcí.
Král Šalamoun tak mohl v pohodě na svém dvoře živit okolo 20 000 úředníků, umělců a dalších lidí, které buď zaměstnával nebo hostil. Z toho je také možné odvodit, že Jeruzalém musel mít na tehdejší dobu opravdu hodně obyvatel.
Dnešní otázka:
Který pohan pochopil, že Ježíš "vládne i nad bacily a nebezpečnými viry"?
Další články autora |
Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...