Hádej, kdo tě udeřil!

            Dav dokáže být krutý. V davu se necháváme strhnout k tomu, co bychom jinak nikdy neudělali. Své o tom ví každý, kdo zažil třeba šikanu na vojně nebo ve škole.

Tu velekněz roztrhl svá roucha a řekl: „Rouhal se! Nač ještě potřebujeme svědky? Hle, teď jste slyšeli rouhání! Co o tom soudíte?“ Jejich výrok zněl: „Je hoden smrti.“ Pak mu plivali do obličeje, bili ho po hlavě, někteří ho tloukli do tváře a říkali: „Hádej, Mesiáši, kdo tě udeřil!“ (Matouš 26,65-68)

            Ježíš je konečně tam, kde ho židovští duchovní chtěli mít. Stojí před veleknězem a má se zpovídat z toho, co dělá. No, vlastně o jeho názor nikdo nestojí. To vše má jen posloužit k tomu, aby konečně zemřel, což se nakonec povede.

            Jak je možné, že i ti, kteří zakusili Ježíšovu uzdravující moc, se teď přidávají k jeho nepřátelům? To asi nepochopíme. Ukazuje nám to ale, jakou sílu má dav. Najde-li se někdo, kdo má charisma a dokáže zavelet, dav je schopen všeho.

            V době druhé světové války na to doplatilo šest milionů Židů, po válce desítky tisíc Němců a v době totality stovky nevinných Čechů…

            Dnes můžeme tuto sílu davu vidět třeba na fotbalových stadionech, kde se ze slušných lidí stává sprostá spodina.

            Co s tím? Lidová moudrost radí: „Kdo uteče, vyhraje!“ V případě lynčujícího davu asi není jiná možnost, než se od něho držet co nejdál. Jinak mi hrozí, že se přidám i já.

Bože, ze všech stran jsem tlačen k tomu, abych šel s davem. Není snadné odolat. Buď proto, prosím, se mnou. Díky.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Jen chtítí nestačí

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 7.11.2016 6:10 | karma článku: 23,83 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19